Ivo Josipović, desno: Židovi potjerani (iz filma Schindlerova lista)

Igor Češek (HDSSB) upitao je Milanovića što njegova vlada radi na povratu imovine otete nakon Drugog svjetskog rata, na što mu je premijer odgovorio da treba napraviti razliku između otete i nacionalizirane ili konfiscirane imovine.

"Tu je hrvatska država pokušavala uvesti reda, no u ovih 20 godina u tome nije imala previše uspjeha", rekao je premijer.

Češek je, nezadovoljan odgovorom, istaknuo da bi Vlada trebala od predsjednika države Ive Josipovića tražiti da vrati stan koji je, kako tvrdi, njegov otac 1945. uzeo kada je oslobađao Zagreb, a koji je pripadao jednoj zagrebačkoj židovskoj obitelji.

Ozbiljnu optužbu protiv predsjednika Ive Josipovića Češek je novinarima dodatno pojasnio: 'Hrvatsku javnost zanima u čijem stanu živi Predsjednik Republike! Ako smo mi država koja se zalaže za rješavanje oduzete imovine onda bi se predsjednik o tome trebao izjasniti.' Upitan odakle mu takve informacije Češek je rekao da ih je dobio u Hrvatskom helsinškom odboru i da detalje te problematike ne zna.

'Znam samo da je stan u kojemu on živi oduzet jednoj židovskoj obitelji tijekom Drugog svjetskog rata', rekao je Češek i pozvao medije da se pozabave tim pitanjem.

Milanović je komentirao da Jugoslavija nije imala kome vratiti imovinu, jer su svi bili ubijeni. Sad, kad je stvorena Hrvatska, ipak se pokreće povrat imovine. Ali kome, ako je istina što govori Milanović, da su svi ubijeni? Zašto se Partizani i Jugokomunisti nisu nikad pozabavili tim pitanjem - a imali su preko 40 godina vremena?

Komentara ostalih vladajućih na tu optužbu nije bilo, no ekspresno je press konferenciju sazvao predsjednik Josipović i rekao:

- Saborski zastupnik Igor Češek izgovorio je laži i još jednom pokazao koliko se u politici može ići nisko kada je u pitanju borba za vlast. On je ovom izjavom pokazao kako ne poštuje institucije ni državu, kao ni dostojanstvo pojedinca. Stan o kojem govori izgrađen je sedamdesetih i otkupljen je kao društveni. Tek s 2006. na 2007. taj je stan moja obitelj kupila od privatnih vlasnika. Moj je otac bio časna osoba i ja se ponosim njime - rekao je predsjednik Josipović.

>>Otac Ive Josipovića bio upravitelj Golog otoka?

>>Glasno promišljanje o "Novoj pravednosti": Kakvo drvo - takav klin!

>>EKSKLUZIVNO: Ratni zločini u Vrgorcu – uzroci, glavni protagonisti i imena svjedoka

(Hina/HRsvijet)


{linkr:related;keywords:ante+josipovi%C3%84%C2%87;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}