Knjiga "Hrvatska i balkanski savezi" novinara i publicista Mate Kovačevića, predstavljena sinoć u Zagrebu, zbirka je autorovih kolumni koje kronološki prate borbu između hrvatske proeuropske politike i zagovornika "balkanskih saveza" u razdoblju od 8. listopada 2010. do 9. prosinca 2011. godine, odnosno do datuma potpisivanja pristupnog ugovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.


Kolumne poput "Novi jugo-udar iz Londona", "Dejan Jović, britanski povjerenik za jugosferu?", "Britansko dovršenje 'regiona'", "Od Paravinje do Tadića" samo su neki od članaka kojima je Kovačević iz tjedna u tjedan u "Hrvatskom slovu" propitivao ulogu javnih medija, ali i pozivao hrvatske političke elite da, bez obzira na ideološke predznake, zastupaju hrvatske nacionalne interese.

Kovačevićevi tekstovi pregled su zbivanja koja su odredila hrvatsku sadašnjost i budućnost, ali i razotkrivanje namjera suprotstavljenih političkih aktera i oprečnih im strategija, rekao je, predstavljajući knjigu u prostorima "Hrvatskog slova", recenzent, saborski zastupnik prof. Miroslav Tuđman.

Pritom, istaknuo je prof. Tuđman, ulog u tim političkim igrama domaćih i stranih aktera bila je sudbina Hrvatske.

Saborski zastupnik Davor Stier naglasio je kako Kovačevićeva knjiga prikazuje "fenomen malignog jugoslavenstva", koji je Hrvatsku, zajedno sa Srbijom, htio ostaviti izvan europskih integracija, kao i tome 'malignom jugoslavenstvu' suprotstavljene snage, koje su konačno pobijedile i omogućile Republici Hrvatskoj europsku buduićnost.

Autor u knjizi ocjenjuje kako su "svi oblici balkanskih saveza 'obmana i smrt' za hrvatski narod", posebno izdvajajući tri skupine zagovornika takvog scenarija: britansku politiku "poticanja velikosrpskog imperijalizma na Balkanu", zatim politiku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića s ambicijom ponovnog pozicioniranja Beograda kao regionalnog središta te "elemente jugoslavenske orijentacije koji su djelovali u Hrvatskoj".

U tom kontekstu publicist Kovačević upozorava na "nužnost prepuštanja vođenja države nacionalno svjesnim, moralnim i stručnim pojedincima, koji su sposobni oblikovati hrvatsku budućnost", zaključio je kolumnist Večernjega lista Milan Ivkošić

Knjiga "Hrvatska i balkanski savezi" objavljena je u nakladi Hrvatske kulturne zaklade HKZ-Hrvatsko slovo. (Hina / HRsvijet)