Troje nasljednika umjetničke zbirke s više od  400 umjetničkih djela, uključujući slike Renoira, Matissea i Degasa, tužili su Srbiju tvrdeći da Narodni muzej u Beogradu nezakonito drži te radove od 1949. godine.


Zbirka od 429 umjetničkih djela pripadala je istaknutom francuskom prodavaču umjetnina i kolekcionaru Ambroiseu Vollardu, koji je poginuo 1939. godine u nesreći. Upravo Vollard je pred sami početak Drugog svjetskog rata dio svoje zbirke povjerio na čuvanje poznatom židovskom kolekcionaru i trgovcu umjetninama Erihu Šlomoviću, koji je pred kraj tridesetih godina prošlog stoljeća trgovao umjetninama na relaciji Pariz-Beograd.

Međutim, Šlomović je, kao i najveći dio njegove obitelji, 1943. ubijen u logoru Sajmište, na području današnjeg Novog Beograda. Nakon rata jugoslavenske su komunističke vlasti izuzele umjetnička i smjestile ih u Narodni muzej u Beogradu.

Odvjetnici nasljednika tvrde da je muzej, koji je i međunarodno izlagao neka od djela, dobro upoznat sa spornom poviješću zbirke.

Povijest zbirke Vollard/Šlomović i pravne odluke donesene u Francuskoj desetljećima stvaraju komešanje na međunarodnoj razini i niti jedan kustos ili ravnatelj muzeja koji ima te radove ne može za njih ne znati, napisao je odvjetnik Francois Honnorat u žalbi predanoj ovoga tjedna. Odvjetnici nasljednika su rekli da su o sporu obavijestili veleposlanstvo Srbije u Parizu ali da ono nije odgovorilo. (R.H.)