U Spomen području Jasenovac, danas se u nazočnosti visokih državnih dužnosnika održava komemoracija u znak sjećanja na 67. obljetnicu proboja logoraša iz tog koncentracijskog logora, javlja HRT.

Na obilježavanju proboja u Spomen području Jasenovac i komemoraciji sudjeluje i hrvatski državni vrh - predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem i predsjednik Republike Ivo Josipović koji su i održali govore te ministri Gordan Maras, Mirando Mrsić, Tihomir Jakovina i Željko Jovanović.

Okupljenima se prva obratila predsjednica Savjeta Spomen područja Jasenovac Katica Sedmak, koja je poseban pozdrav uputila preživjelim zatočenicima Jasenovačkog i 70-ak drugih logora.

>>Negdašnja sadašnja vremena: Prema registracijskim knjigama kroz logor Jasenovac prošlo ukupno 18.600 zatvorenika

-"Logoraši su krenuli u proboj na dogovoreni znak Ante Bakotića, a maloborjni preživjeli, tek njih stotinjak ponijeli su u svojoj duši doživotnu traumu ali i obvezu da za buduće generacije sačuvaju sjećanje na žrtve i na proživljene strahote da se slični užasi nikada više ne ponove", istaknula je Sedmak.

>>Milorad Dodik: Srbima se u II svjetskom ratu zbog naivnosti dogodio Jasenovac

Rekla je također "kako je dosad u logoru Jasenovac evidentirano 82.085 mrtvih na deset lokaliteta, a žrtve su bile Srbi, Romi, židovi, Hrvati, antifašisti. Među ubijenima je i 20.038 djece mlađe od 14 godina a da nije bilo humanista ta broja bi bila veća i strašnija", rekla je Sedmak.

>>Logor Jasenovac očima komuniste Jure Đorđa Miliše

Predstavnica zatočenika i preživjela logorašica Brigita Knežević kazala je u prigodnoj riječi, kako nas Spomen područje Jasenovac " treba uvijek podsjećati na žrtve koje su ovdje položile svoje živote te da se zlo nikad ne ponovi i da gradimo život i budućnost u ljubavi i toleranciji. Takav zavjet moramo ostaviti za buduće naraštaje", kazala je Brigita Knežević.

Milanović: Jedina zastava pod koju moramo stati je zastava demokratske i neovisne Hrvatske'

Zoran Milanović je tijekom svog govora poručio kako je glavni zadatak da se u Jasenovcu ne drže politički govori, nego se djecu uči što se stvarno dogodilo.

-'Jedina zastava pod koju moramo stati je zastava demokratske i neovisne Hrvatske', rekao je u svom govoru premijer Zoran Milanović.

>>Slaven Letica o potrebi revidiranja povijesti: Moj brat, koji je umro u El Shattu, pretvoren je u žrtvu Jasenovca

Boris Šprem, predsjednik Sabora Republike Hrvatske rekao je da je ustaški režim bio režim ugnjetavanja, mržnje i smrti.

-'Ustaški zločini nemaju nikakvih opravdanja. Anti Paveliću nije bio bitan hrvatski narod već samo vlast', rekao je Šprem koji je dodao da imamo obavezu da se zločini nikada ne ponove.

>>Srbi dobili ispriku španjolske mreže RTV zbog "krivih" navoda o stradanjima Srba u Jasenovcu (VIDEO)

'Naš odnos prema prošlosti je naš odnos prema sebi samima. Suočavanje s vlastitom prošlošću osnovna je pretpostavka sazrijevanja. Mir, sloboda i demokracija su krvavo izboreno naslijeđe koje se treba očuvati', rekao je predsjednik Sabora Republike Hrvatske, Boris Šprem te dodao da je komemoracija prigoda da se upozori na opasne pojave u društvu.

Ivo Josipović: Prava partizana nisu onakva kakva bi trebala biti

-'Iznova se javljaju ljudi, ideologije i politike koji bi opet da pogaze ljudskost, slobodu i demokraciju. Ni jedno društvo nije imuno na to. Zaborav i ignoriranje najveća su prijetnja demokraciji', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

'Negiranje je drugi vid opasnosti koju ne smijemo dopustiti. Negiranje je neprepoznavanje simpotoma da uvijek ima onih koji bi kotač povijesti okrenuli unatrag', reko je Josipović koji je dodao da ne smije svako godine doći isamo reći 'Ne želimo da se povijest ponovi', već se mora učiniti više.

>>J. Ivan Prcela: Predsjedniče Josipoviću, kad ćete se ispričati za zločine koje je počinio Tito, Vaš otac i drugi krvoločni jugo-partizani?

'U našim udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu. I ovdje su ljudi koji to mogu promijeniti. Prava partizana nisu onakva kakva bi trebala biti i to moramo promijeniti', rekao je predsjednik Josipović koji je na kraju govora rekao da u Hrvatskoj nikada više fašističke, nacističke i ustaške ideje neće proći, javlja Dnevnik.hr.

U molitvi nakon obraćanja sudjelovali su predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, a nakon toga su položeni vijenci  u podnožju spomenika. (R.H.)