U svome svojevrsnom političkom testamentu, jedna od "ikona" novog svjetskog poretka George Soros, napisao je i ovo: "Ako razmišljanje ima manipulativnu funkciju, upravo kao i spoznajno, onda nije potrebno imati bolje razumijevanje stvarnosti kako bi se dobili bolji zakoni. Postoji prečica: to su spinovi i manipuliranje javnim mnijenjem kako bi se došlo do željenih rezultata".

Gledajući i slušajući što ovih dana radi ova hrvatska Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, mogli bismo reći kako su u vrlo kratkom roku, u svega stotinjak dana, pribjegli isključivo spinovima kako bi tim putem ostvarili ciljeve zbog kojih zacijelo nisu dobili mandat na izborima. Tako je Milanović neki dan na Aktulnom satu u Saboru"skromno"ustvrdio da ne smatra da su zaslužili Nobelovu nagradu iz ekonomije, ali da su očekivanja velika i da su fiskalna stabilizacija i manji deficiti odluke koje nije bilo lako donijeti, na što mu je šef Laburista Dragutin Lesar poručio: "U raljama smo MMF-a i rejting agencija.""Rastu cijene na malo, benzin, plin, voda, struja, vrtići, javni prijevoz, a rastu i ovrhe. Do koje nove granice ćete nastaviti smanjivati cijene rada i kupovnu moć", upitao je prije toga Lesar Milanovića.

A Milanović i nitko iz njegova kabineta nije ništa suvislo na ovo odgovorio, uglavnom se sve svodi na upiranje prstom u bivšu vlast, no to ne pije vodu na dulji rok. Tim više, što je donedavna HDZ-ova Vlada na čelu s Jadrankom Kosor nakon prolaska kroz recesiju prošlu godinu završila u minimalnom, ali ipak plusu i prvi put nakon dugo godina bez rebalansa proračuna. SDP-ov premijer stalno priča o nekakvim kolosalnim odlukama, a ustvari mu Vlada cijelo ovo vrijeme isključivo radi protiv interesa svojih građana. Najstupidnije je od svega bilo kad su najavili da će podizanjem PDV-a na 25 posto pokrenuti proizvodnju.

"Nikad teže: Cijene bez kočnica, Tročlanoj obitelji treba 11.000 kuna mjesečno" naslov je iz naše novine od ovog utorka. I to je sve što Kukuriku koalicija dobro radi- stalno srozavanje standarda građana od kojih više nemaju veliku potporu.

Milanovićeva Vlada u biti malo radi, nije u stanju pripremati niti materijale za redovito održavanje sjednica Sabora. Događa se, eto, da između dva zasjedanja ovoga sedmog saziva Hrvatskog parlamenta prođe više od četiri tjedna.

Izgleda da je jedino što je konstanta čovjeku kojeg su očito prepone nakon saborskih klupa nastavile boljeti i preko puta u Banskim dvorima, da u Parlament u pravilu šalje zakonske prijedloge u hitnu proceduru. To već postaje prilično iritantno, osobito kad se radi o stvarima koje se ozbiljno tiču života nacije, primjerice zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.

I onda je, također u prošli utorak, stigla vijest iz MMF-a koji u ovoj godini opet prognozirapad hrvatskog BDP-a od 0,5 posto. Umjesto bilo kakvih komentara ponovnog ulaska u recesiju, istoga dana vladajući su pustili spin o dokidanju političkog pokroviteljstva nad Bleiburškom komemoracijom. Učinio je to predsjednik Sabora Boris Šprem, potporu mu je dao i predsjednik države Ivo Josipović već izlizanom retorikom o nekakvoj ustaškoj zmiji. Zanimljivo, malo i gotovo ništa ne govori o aveti četničke kokarde ili primjerice petokrakoj komunističkoj aždaji. Njemu je titovka na glavi partizana nešto časno, a pod tim znakom poslije Drugog svjetskog rata ubijeni su bez suda i pravdedeseci tisuća nevinih žrtava počevši do Bleiburga kao prve postaje najtežeg Križnog puta u povijesti hrvatskog naroda. Pod tom istom JNA petokrakom obilježena je, nadamo se i posljednja hrvatska Kalvarija, stradanje branitelja i civila u obrani Vukovara, Gospića, Škabrnje, Dubrovnika i drugih simbola Domovinskog rata.

Drugovi iz SDP-a i njima pridruženi kukurikavci pokazuju kako su pravi licemjeri, a kad su im trebali glasovi, onda su odlazili na Bleiburško polje, počevši od Račana koji je izgleda jedini bio iskren, jer dok je on bio na vlasti Sabor se prihvatio pokroviteljstva nad Bleiburškom komemoracijom, preko Milanovića pa sve do Josipovića, a sad pokušajem brisanja simbolike Bleiburga brišu nečiste savjesti i pokušavaju rehabilitirati komunistički režim. Neće u tome uspjeti.Bleiburg kao simbol Križnog puta, svih mjesta ubijanja zarobljenih vojnika i nedužnih civila- čuvaoje i čuvat će kao spomen sam hrvatski narod.

Kao što je sve izglednije da od ove Vlade, uza sve spinove, malo valjde. Pa i sam prvi potpredsjednik Radimir Čačić ustvrdio je na osnovu loše prognoze analitičara iz MMF-a, da ako bude tako,nema što tražiti u Vladi.

Bez brige, neće vas ni narod htjeti na idućim izborima, kad god bili.


Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija