Najava rezanja još 100.000 radnih mjesta, zatim poskupljenja koja se pravdaju cijenama zemalja EU, dokidanje saborskog pokroviteljstva komemoracije na Bleiburgu, donošenje „veterinarskog“ prijedloga Zakona o medicinski potmognutoj oplodnji samo su dio onoga što većina Hrvata i poštenih građana Republike Hrvatske ne prihvaća.

Vijest da je u Spomen području Jasenovac obilježena 67. obljetnica proboja logoroša iz ustaškog koncentracijskog logora i da je komemoraciji prisustvovao cijeli državni vrh, svakako zaslužuje veliku pozornost. Svaki zločin je zločin i treba ga osuditi. Svaka žrtva je žrtva, a još ako je nevina žrtva, onda je još veća.

>>Ivo Josipović u Jasenovcu: Prava partizana nisu onakva kakva bi trebala biti i to moramo promijeniti!

>>Milorad Dodik: Srbima se u II svjetskom ratu zbog naivnosti dogodio Jasenovac

Jasenovac, Bleiburg i oko 1.200 masovnih grobnica koje su načinili totalitaristički sustavi, fašistički, nacistički i komunistički vrijedni su pozornosti ukoliko želimo stvarati demokratsko društvo, društvo istine i tolerancije. Žrtva je žrtva, pogotovo nevina!!! I to ne može nitko poreći, zločin se mora jasno osuditi. Jer, svako podržavanje zločina samo je novi zločin! Nažalost, aktualna Vlada i cijeli državni vrh čini svoju klasifikaciju i daju status mrtvima i žrtava prema uzusima i ideološkim podjelama na kojima su zasnovana njihova načela. Pozornosti i analizi je vrijedna izjava Zorana Milanovića u Jasenovcu: "Ono što ovo mjesto razliku od ostalih sličnih mjesta u Hrvatskoj je što se ovdje zločin nije dogodio na mah, nije se dogodio kao izljev trenutne mržnje, kao ono što uvijek jest i bit će uvijek u ljudskoj prirodi, nego se dogodio kao sustavan proces koji je trajao skoro četiri godine. I to je najstrašnije." To stoji, no, pitanje je Zoranu Milanoviću, a što je bio izljev mržnje 1964, 1965, 1971, 1984, pa i 1990? Koga su ti ljudi poslali u logore? Koga su studenti sedamdesetih godina poslali u logor ili ubili? Opasna je to retorika pa bila izrečena bilo gdje, jer punu Lepoglavu, Staru Gradišku, Zenicu, Goli Otok i druge logore ne može se, Milanoviću opravdati takvom retorikom. To je još jedna podjela, a ne pomirba! Nužno je proučiti ključ ili formulu po kojem je totalitaristička titoistička ili Hitlerova ili Staljinova politika ubijala i progonila ljude, nevine i bez dokaza. Pa što s onih 1.200 masovnih grobnica iz svibnja 1945? Njih može zatajiti samo neznalica ili sudužnik u zločinu? Što je predsjednik Ivo Josipović rekao Angeli Merkel o tim grobnicama a što priča hrvatskoj javnosti? Panično je njegov ured sa savjetnicima tražio – koliko ima masovnih partizanskih i komunističkih grobnica, koliko je žrtava? No, Balkanac k'o Balkanac u službi ideologije zaboravio što je kazao i obećao, i to još u današnje vrijeme kad je informacija svima dostupna. Predsjedniče, prošla su vremena informativne blokade Josipa Broza Tita i Slobodana Miloševića koju su neprestance izmišljali neprijatelje naroda.

Josipoviću, je li hrvatski narod ustaška zmija?

Govor predsjednika Ive Josipovića koji je kazao kako je siguran da ćemo u Jasenovcu i kad ne bude živih zatočenika, učiti povijesnu lekciju svake godine iznova svakako je za pohvalu. No, istodobno je njegov govor i govor razdora jer je kazao: "To je potrebno jer nažalost povijest pokazuje da čovječanstvo iz ovakvih povijesnih tragičnih događaja koji su se događali u Jasenovcu i na s drugim mjestima često nije naučilo ništa. Nije naučilo ništa jer se iznova javljaju ljudi, ideologije, pokreti, politike koji bi opet da nekoga zatru.“ Kao predsjednik, a sebe predstavlja i kao demokrat pa čak si uzima pravo biti povjesničar, sociolog i politolog, onda bi trebao izravno reći, napokon, imena i prezimena kako tim ideologijama i pokretima koje zatiru ili još gore podržavaju zločine. Već i njegove izjave o 'ustaškoj zmiji' upućene su cijelom hrvatskom narodu, ukoliko se ne imenuje precizno – tko je to? Zar je hrvatski narod fašitsoidan ako traži samo istinu i da se poštuje pijetet žrtve, Predsjedniče?  Žrtve Jasenovca se poštuju (premda 'znanstvene' brojke ne drže vodu, jer u njima su upisane brojne ustaše, mnogi koji su pokopani u drugim grobljima koje nemaju nikakve veze s Jasenovcem. Štoviše, kavziznasvenici koji su radili popis pomiješali su žrtvu i zločinca! Kako je i sam J. Žerjavić, matematičar izjavio – trebalo je to napraviti zbog dobivanja financijske pomoći). No, žrtva je žrtva ma gdje ona bila pokopana i gdje bila upisana. Ako se želi mir među narodom onda mu treba reći golu istinu, a ne bojati je ideologijom.

Uostalom, u Domovinskom ratu hrvatski narod nije ratovao ni protiv partizana, niti protiv ustaša, nego protiv komunističke ideologije koja je svoje imperijalističke pipke pronašla u Slobodanu Miloševiću i koji je izmišljao razne ugroženosti svog naroda. Čemu danas izmišljati neprijatelje ako je pod vodstvom dr. Franje Tuđmana postignuto jedinstvo, stvorena samostalna Hrvatska. Pa postoji danas pravosuđe ako je Hrvatska pravna država? Ili, može se promišljati da upravo s vladajućom garniturom želi nove ideološke podijele, pa ne bi iznenadilo da još uvedu progon za 'verbalni delikt'. Na jednoj strani je glorificiranje jedne žrtve, a na drugoj strani zatiranje i omalovažavanje isto tako nevine žrtve. Bez obzira gdje se dogodila – žrtva je žrtva i tako joj treba pristupiti, a povjesničari i pravosuđe neka rade svoj posao.

Tko je pjevao partizanske pjesme u Domovinskom ratu?

Na drugoj strani logični su, a nisu opravdani potezi aktualne vlasti, jer, ne zazivajući crne slutnje, prema dosadašnjim rezultatima njihova rada, teško će se izbjeći socijalni nemiri. Najava rezanja još 100.000 radnih mjesta, zatim poskupljenja koja se pravdaju cijenama zemalja EU, dokidanje saborskog pokroviteljstva komemoracije na Bleiburgu, donošenje „veterinarskog“ prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji samo su dio onoga što većina Hrvata i poštenih građana Republike Hrvatske ne prihvaća. Treba li možda zato podjela i razdor među narodom da bi ga se zabavljalo ili još gore stavljalo pod kontrolu, pa makar i zabranama! Na tom tragu pojavljuju se govori podjela utemeljenih na ideologiji i izrečenih poznatom totalitarističkom isključivom retorikom, a oni očito vode državu na stranputicu. Treba podsjetiti, hrvatska je stvorena na jedinstvu. Hrvatska je stvorena u krvi! Vukovar, Škabrnja, Baćin, Saborsko… samo su neka od brojnih mjesta krvlju natopljena…  Oni koji su prošli i proživjeli Domovinski rat svjesni su toga, a mnogi od njih poput hrvatskih generala danas nevini ispaštaju po zatvorima. Tko je tome pridonio, ako ne ideološka podjela, sluganska politika i sitni osobni interesi. Zar nije sramotno da danas pod patronatom hrvatske države podiže se četnički spomenik u Srbu, a za braniteljske spomenike i obrane generala skuplja se milostinja! U Domovinskom ratu, Josipoviću, Milanoviću i ostalo kompanijo nije se pjevala nijedna, ama baš nijedan pjesma partizanska, ni Titina, ni komunistička, a isto tako nije se zamagljivala nijedna žrtva za koju se prije znalo. Bok uz bok su išli sinovi partizana i ustaša, pjevali iste pjesme, promišljali isto! Zašto tada niste otkrili svoja prava lica i rekli – to je ustaško? Čemu to danas, ako aktualna politika ne ulazi u začarani krug i ne nastavlja tamo gdje je stala krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća? Kad se pozivate na europske cijene, onda se pozovite i na Rezoluciju o osudi komunistički zločina, u protivnom ne vodite vjerodostojnu politiku i to nije želja hrvatskoga naroda!

Nema više „divide et impera“!

Poštujte svoj narod ako smatrate da vas je izabrao i dao vam povjerenje. Samo nemojte i ovaj put reći – to je po zakonu. I Hitler je radio po zakonu, ali kojem? I Pavelić je radio po zakonu, a Tito? Odmaknite se jednom od ideologije i izvlačenja na nekakve zakone koji nisu ni prirodni, ni naravni, a još manje hrvatski! Nije dobro ni za vas, a niti za hrvatski narod da štite duh svojih očeva, jer da su ga štitili sinovi ustaša i domobrana, nikad hrvatske samostalnosti ne bi bilo, a teško biste i vi bili danas na tim pozicijama! Oni su imali snagu prijeći preko svih komunističkih progona, priznati pogreške politike i zablude i pružiti ruku Hrvatu bez obzira na kojoj strani bio. Pa zar je netko išao u oficirske škole JNA ili miliciju, a da nije bio operiran od hrvatstva? No, i preko toga se prešlo, Hrvati su se ujedinili i stvorili svoju državu. Zašto onda danas državni vrh pravi razdor među hrvatskim narodom i manipulira žrtvama? Ako je već jednom postignuto jedinstvo, kome onda treba razdor i zašto? To je pitanje na koje se mogu kombinirati različiti odgovori! No, Hrvati će teško više dopustiti „divide et impera“. Hrvatski narod nije glup, ima informacije, vidi stanje unatoč pokušaju medijske blokade kroz kadroviranja, i znade da svačija svijeća gori do zore! Narod traži kruha, a ne igara u kojima su maske s lica pale!


Vlado Čutura