Prigodnim svečanostima jučer su u Čapljini i Livnu obilježena dvadeseta obljetnica od slamanja "kliješta JNA, čijim je spajanjem trebala biti zdrobljena zapada Hercegovina a odmah zatim i čitav priobalni pojas od Stona do Maslenice"

Slamanje tenkovskog napada JNA u Donjim Rujanima kod Livna i oslobađanje vojarne JNA u Čapljini, izmjenili su naime odnos snaga na tadašnjem ratištu te u konačnici spasili tek proglašenu državu BiH ali i jug Republike Hrvatske.

Davor Domazet Lošo: Kako je pripremana agresija na Hrvatsku i BiH

Tim riječima mogle bi se ukratko opisati briljantne akcija hrvatskih vojnih snaga na oslobađanju vojarne u Čapljini i obrambenih aktivnosti u okolici Livna, vođenih pod operativnim zapovjedništvom generala Slobodana Praljka i generala Ante Gotovine, koje su imale neprocjenjiv doprinos za obranu opstojnost Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Čapljina: Položeni vijenci i zapaljene svijeće u vojarni Božana Šimovića

Dužnosnici hrvatskog naroda u BiH položili su vijence i zapalili svijeće na mjestima pogibije četvorice sudionika akcije oslobađanja vojarne u Čapljini, među kojima je bio i Božan Šimović, po kome vojarna danas nosi ime. Vijence su položila izaslanstva Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata zajedno sa načelnikom općine Čapljina dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo hrvatske sastavnice Oružanih snaga BIH, izaslanstvo Vlade Hercegovačko - neretvanske županije na čelu sa predsjednikom Denisom Lasićem, izaslanstvo HDZ BiH, izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HNŽ-a, izaslanstva susjednih općina, a vijenac je zajedno sa izaslanstvom položio i predsjednik Federacije Živko Budimir.

U kapelici u krugu vojarne služena je i sveta misa zadušnica.

Organizator obilježavanja 20. obljetnice oslobađanja vojarne u Čapljini bila je Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina. (Dalmacija news)

Livno: Među gostima i Osječanin Mario Nađ, koji je kao sedamnaestogodišnji mladić, uništivši tenk i transporter JNA

Obilježavanje dana obrane Livna okončano j svečanom sjednicom Općinskoga vijeća Livno koja je počela minutom šutnje za sve poginule u obrani livanjskog kraja. Toj svečanosti nazočili su visoki dužnosnici vojne i civilne vlasti, među kojima i zamjenica ministra obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, zastupnici iz Livna i Hercegbosanske županije u državnom i federalnom Parlamentu, predstavnici županijske i crkvene vlasti, te generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Među inim gostima i uzvanicima bio je i livanjskim braniteljima zasigurno najdraži gost Osječanin Mario Nađ, koji je kao sedamnaestogodišnji mladić, uništivši jedan tenk i transporter 23. travnja 1992. godine u Donjim Rujanima odigrao veliku ulogu u zaustavljanju neprijatelja i obrani livanjskoga kraja.

“?Načelnik općine Livno Luka Čelan je, među ostalim, istaknuo da za ono što nismo uradili ne možemo uvijek tražiti krivce drugdje, te dodao: - Krajnje je vrijeme da usuglasimo svoje stavove, da definiramo zajedničke ciljeve, jer u protivnom naša borba i naša žrtva postaju upitni. Jasno je da je pred nama još puno toga što trebamo uraditi i uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama ostvariti naša nastojanja. (M.B.)