U sklopu pastirskog pohoda župi Sračinec te kanonske vizitacije župe varaždinski biskup Josip Mrzljak u četvrtak 26. travnja posjetio je i mjesno groblje u Sračincu na kojem se pomolio za sve one čiji posmrtni ostaci leže na tom groblju. Mjesto na kojem se biskup Mrzljak, u pratnji župnika Siniše Dudašeka te župnog vikara Igora Radašića, posebno zaustavio i pomolio bila je grobnica osmorice nepoznatih svećenika koje su po završetku II. svjetskog rata ubili partizani u tom mjestu nedaleko od Varaždina.


Naime, prema riječima preč. Vjekoslava Gabuda, umirovljenog župnika u Sračincu, kojemu su o navedenom događaju svoja saznanja prepričali sami svjedoci nemilog događaja, radi se najvjerojatnije o osmorici svećenika slavonskih folksdojčera, koji su po završetku II. svjetskog rata bježeći pred srijemskim frontom stigli do Sračinca prevalivši na kolima nekoliko stotina kilometara.

U Sračincu su, prema pričanju svjedoka Mije Kovačeka i Teodora Grana, bili zaustavljeni od jedne grupe partizana te nakratko zatvoreni u kući Mije Kovačeka. Potom su ih jedne noći partizani izveli van te ih odmah iza kuća sve poubijali. Iste noći su ih i zakopali, no ne dovoljno duboko, tako da su im psi počeli trgati noge pa su drugoga dana partizani prisilili Miju Kovačeka i Teodora Grana da ih dublje zakopaju sasvim izvan sela uz jedan međaš.

Njihovi posmrtni ostaci su 1991. godine, prema točnom kazivanju Mije Kovačeka, pronađeni na tom mjestu te otkopani i preneseni na patologiju varaždinske bolnice. Potom su opet u jednom lijesu vraćeni u Sračinec gdje su ukopani na mjesnom groblju. Ukopu je prisustvovala i tadašnja potpredsjednica saborske Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Gordana Turić uz još nekoliko predstavnika Hrvatskog sabora i veliko mnoštvo domaćih župljana.

Spomenik na grobu podignut je tek 2007. godine na inicijativu sadašnjeg župnika Dudašeka te prijašnjeg župnika Gabuda, a isklesao ga je Ljudva Minđek. Na spomeniku se nalaze dvije ruke koje iz groba podižu srce koje je znak ljubavi prema hrvatskom narodu i domovini te križ s hrvatskim pleterom ponad srca kao simbol njihove kršćanske vjere i svećeničke službe. Spomenik je na svetkovinu Svih svetih 1. studenoga 2007. godine blagoslovio župnik Dudašek.

Zbog još uvijek mnogih nepoznanica vezanih uz taj događaj, kao i činjenice da je identitet ubijenih svećenika do današnjeg dana ostao nepoznat, biskup Mrzljak poziva sve one koji imaju kakvu informaciju o tome tko su navedeni svećenici, da to jave u Biskupski ordinarijat u Varaždinu. Biskup Mrzljak će o tome obavijestiti i Komisiju za hrvatski martirologij biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a također najavljuje kako će o tome izvijestiti i buduće članove biskupijskog povjerenstva za Hrvatski martirologij koje je pred osnivanjem kako bi se navedeni događaj mogao detaljnije istražiti.(Ika / HRsvijet)