Izbjegli Srbi najavili su da će tužiti Republiku Hrvatsku jer im nije isplatila mirovine u vrijeme velikosrpske pobune, odnosno dok su, kako kažu, živjeli u “Republici Srpskoj Krajini”.


Udruge izbjeglih Srba najavile su kako će se obratiti  Parlamentarnoj skupštini vijeća Europe zbog, kako tvrde, diskriminatorskih zakona kojima im je, 17 godina nakon okončanju rata, i dalje onemogućena isplata zaostalih mirovina.

Zavisno od toga kada su se dosjetili podnijeli zahtjev za isplatu, izbjegli Srbi iz Hrvatske potražuju zaostale mirovine od tri do devet godina, ukupno oko 800 milijuna eura, “ne računajući zatezne kamate” kazao je predsjednik "Udruženja umirovljenika iz Hrvatske" Jovo Kablar.

>>I Bljesak na udaru srpskih udruga: Podnesena kaznena prijava zbog navodnog ratnog zločina

Na konferenciji ove udruge, održanoj u Beogradu, rečeno je da “zbog diskriminatorskih zakona i propisa njihova prosječna mirovina je 200, a umirovljenika u Hrvatskoj 350 eura, i oni s "minimalcem", za razliku od ostalih, nemaju pravo na zaštitni dodatak te i dalje ima problema u ostvarivanju postupka priznavanja radnog sraža stečenog u bivšoj RSK”.

Na skupu je donesena oluka da skupina stručnjaka pripremi dokument “o diskriminaciji srpskih umirovljenika iz Hrvatske koji će biti dostavljen europskom parlamentu uz prijedlog rezolucije kojom bi se od vlasti u Zagrebu tražila zaštita njihovih prava”. (R.H.)