Vijest da će Tomislav Karamarko održati govor na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama Bleiburga i križnoga puta nije naišla na opće odobravanje i pohvale ostalih kandidata koji pretendiraju preuzeti kormilo HDZ-a. Ja ove godine svjesno neću ići u Bleiburg jer se ne želim time koristiti za promidžbene svrhe na unutarstranačkim izborima kazao je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju dr. Milan Kujundžić, dodavši kako je on još kao student 70-ih godina često posjećivao Bleiburg, a isto tako i u posljednjih dvadesetak godina.
Ne znači da neću ići nakon službene komemoracije i položiti na Bleiburškom polju vijenac, ali na sam dan službene komemoracije ne. Inače, Kujundžić oštro kritizira Sabor koji se odrekao pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom.

Sabor je opet ispolitizirao povijest i donio iznenađujuće neugodnu odluku - kaže dr. Kujundžić.

Umjesto da radi na miru i pomirenju radi generacija koje dolaze, zastupnici opet dijele mrtve Hrvate na crvene i crne. Činjenica je da su maršal Tito i grupa njegovih zločinaca 1945. ubili desetke tisuća ljudi i time počinili genocid. Tim se žrtvama treba i mora iskazati poštovanje. Može ovaj saziv Sabora izglasati što god hoće o tom pitanju, ali ja im poručujem: Uzalud vam trud, svirači! Gospodo, neovisno o vama, hrvatski narod neće zaboraviti taj zločin i HDZ će za tri godine vratiti pokroviteljstvo nad komemoracijom. Nećemo dijeliti žrtve partizana i ustaša, nećemo ih dijeliti na crvene i crne, jer svaka žrtva je žrtva i zaslužuje pijetet zaključuje dr. Kujundžić, ne želeći izravno komentirati svoga rivala Karamarka čiji je nastup na Bleiburgu najavljen preko medija.

>>Kujundžić i Prgomet pozvali Karamarka i Miloševića na dogovor

Dr. Drago Prgomet, koji je udružio snage s Kujundžićem u borbi za predsjedničko mjesto u HDZ-u, kaže da ni on sredinom svibnja neće nazočiti komemoraciji na Bleiburgu.

Ne bih želio da itko to protumači kao moju unutarstranačku promidžbu, a komemoracija žrtvama Bleiburga mora biti dostojanstvena i iznad bilo čije stranačke ili ideološke promidžbe ? kaže Prgomet.

I Prgomet također smatra politički pogrešnom odluku Sabora da više ne bude pokrovitelj komemoracije bleiburških žrtava jer je, kaže, riječ o ljudima koji su pogubljeni bez suđenja, bez mogućnosti da se obrane.

>>Drago Prgomet: HDZ nije oporba Milanovićevoj ?hoće-neće Vladi!

Nedvojbeno je riječ o zločinu. Sabor je morao ostati pokrovitelj obilježavanja tog strašnog događaja u povijesti hrvatskoga naroda tvrdi Prgomet.

U Glavnom tajništvu HDZ-a doznaje se kako ni Jadranka Kosor još nije donijela konačnu odluku o (ne)odlasku na komemoraciju u Bleiburg, koja će se održati samo nekoliko dana prije izborne HDZ-ove konvencije. U sjedištu HDZ-a kažu da je stav bivše premijerke i aktualne predsjednice o tom pitanju vrlo jasan i poznat javnosti.

Ona je i kao premijerka nazočila komemoraciji na Bleiburgu, a saborsku odluku o ukidanju pokroviteljstva smatra neprihvatljivom.

Na odluku s Markova trga o ukidanju parlamentarnog pokroviteljstva nad Bleiburgom (iako će još ove godine posljednji put za tu namjenu iskeširati pola milijuna kuna) reagirale su i određene županije i braniteljske udruge uzevši u svoje ruke organizaciju komemoracije, a sve u želji da ovogodišnji skup, u znak prkosa, bude još masovniji od prijašnjih. Osječko-baranjska i Zapadnohercegovačka županija preuzele su dio pokroviteljskog tereta, a osječki župan Vladimir Šišljagić i predsjednik županijske vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić očito su poslaki poruku što misle o odluci saborske većine.

>>Zdenko Čosić: Županija Zapadnohercegovačka preuzima pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu

Ovogodišnje komemoriranje žrtava Bleiburga i križnoga puta odvijat će se, očito, u znaku političke odluke Sabora koji se odrekao pokroviteljstva nad tom i takvom ceremonijom.

>>Tomislav Karamarko: HDZ naprije mora ozdraviti, a onda će pobijediti

No, iako su svi HDZ-ovi predsjednički kandidati u oporbi spram aktualne saborske većine, među njima ipak ne postoji suglasnost o tome je li ili nije primjereno da se kandidati nekoliko dana prije unutarstranačkih izbora slikavaju po Bleiburgu. Tomislav Karamarko, očito, smatra da će mu to ojačati izglede u finišu borbe za prvu stranačku fotelju, tvrdi Slobodna Dalmacija. (M.B.)