U petom nastavku serijala "Jugoslavenske tajne službe",emitiranom pod nazivom "Udar Titove šake"  visokopozicionirani agent Udbe Ilija Stanić, inače osumnjičen za ubojstvo Maksa Luburića, ekskluzivno je otkrio kako je srpska UDB-a, po Titovu nalogu, likvidirala hrvatskoga komunističkog vođu Andriju Hebranga, lažno optuženog da je sovjetski, gestapovski i ustaški špijun.


U nedostatku dokaza, Titov komunistički režim nije smio riskirati suđenje. Nakon što je odbačen prvotni plan da ga se otruje, Andrija Hebrang je zadavljen vojničkim remenom, a likvidacija je predstavljena kao suicid vješanjem. Sugovornik tvrdi da je žrtvino tijelo najvjerojatnije spaljeno.

>>Udbaš Ilija Stanić: Hebranga su udavili i spalili agenti UDB-e

Tito se istrgnuo iz Staljinovog zagrljaja, Jugoslaviji osigurao neovisan status, ali je Rezoluciju Informbiroa (razlaz sa Staljinom 1948.) pratio obračun sa svim protivnicima - stvarnim i potencijalnim. Više od 80 posto zatočenika, naime, dospjelo je na Goli otok bez dokaza i sudske presude - diskrecijskom odlukom tajne službe.

Sugovornik Alfred Pal, koji je dvostruki zatočenik Golog otoka, tvrdi da su agenti Udbe imali novčanu premiju po broju osoba koje bi poslali u logor. Udba je na Golom osmislila, implementirala i nadzirala dotad neviđeni, kanibalski zatvorski sustav. Služba uopće nije prljala ruke, kažnjenici su za nju obavljali posao ubijajući se međusobno. (R.H.)

 

 

Vezani članci:

-Prvi nastavak 'Jugoslavenskih tajnih službi' opravdao očekivanja: Tito bio na čelu NKVD-ovih egzekutora (Video)

-Jugoslavenske tajne službe: Krvavi tragovi slobode (Video)

-Treći nastavak 'Jugoslavenskih tajnih službi' : Kako je UDB-a trovala nadbiskupa Stepinca?! (Video)

-Četvrti nastavak 'Jugoslavenskih tajnih službi' : Poratne specijalne operacije komunističke tajne policije (Video)