Igrano-dokumentarna serija "Jugoslavenske tajne službe" u šestoj epizodi ekskluzivno je emitirala  snimku četiri desetljeća skrivanog iskaza Udbina agenta Ilije Stanića svojim šefovima o tome kako je po nalogu jugoslavenskog komunističkog režima uspio u Španjolskoj likvidirati ustaškog generala Vjekoslava Maksa Luburića. Žrtvu je prvo otrovao, a zatim joj rascopao glavu čekićem i štangom.

Autori serijala suočili su Stanića s kompromitirajućom snimkom. U svojoj ispovijedi, danoj izravno u kameru, tvrdi da je sudjelovao u zločinu, ali da ga nije neposredno izvršio. A pred Udbom je, dalje tvrdi, punu odgovornost preuzeo na sebe kako bi dobio stan, stalni posao i bijesni automobil!

Citirajmo njegovu novu izjavu: "Ja volio život, kupiše mi BMW 2002t. Najljepše auto imo sam u Beogradu tada. Drap boje, a ono unutra plavi štofovi bili. No ja sam se davno pokajao. Pokajao sam se tamo gdje treba, pred oltarom i ispovijedio. Izuzetno mi je krivo i žao što sam učestvovao u nečem što je nedolično čovjeka."

Međutim, pokajanje pred oltarom nikako ne umanjuje kaznenu odgovornost za ubojstvo, odnosno sudjelovanje u ubojstvu. Valjda su toga svjesni u istražnim i pravosudnim tjelima u Hrvatskoj i BiH!?

>>Ilija Stanić: Za sudjelovanje u ubojstvu Maksa Luburića nagrađen sam vilom na Dedinju i novim BMW-om

U ovoj epizodi je prikazano i kako su hrvatski kontraobavještajci predvođeni Ivanom 'Stevom' Krajačićem pomogli Titu da ukloni najopasnijeg konkurenta - srpskog centralista i unitarista Aleksandra 'Leku' Rankovića, vladara moćne Udbe, koja je nadzirala oko dva milijuna jugoslavenskih građana.

Uz kazano, u ovoj je epizodu rekonstruirano na koji je način UDB-a izvršila atentat ma obitelji Deželić i Kulenović.

Većina obavještajnih analitičara, pa tako i onih hrvatskih, smatra da je Rankoviću podmetnuto da je prisluškivao 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti'. odnosno "Ljubičicu bijelu". (R.H.)