Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je danas na sjednici osječko-baranjske Županijske skupštine kako mu je velika čast biti pokrovitelj ovogodišnje komemomoracije u Bleiburgu, javlja Hina.


Izvijestio je kako je počasni Bleiburški vod, Udruga iz Klagenfurta, podružnica u Hrvatskoj dostavila dopis Osječko-baranjskoj županiji u kojemu moli županiju da bude pokrovitelj središnje komemoracije žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta koja će se održati 12. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji.

Župan Šišljagić istaknuo je kako je to rezultat odluke Hrvatskoga sabora da više neće biti pokrovitelj središnje komemoracije žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta u svibnju 1945., koji "predstavljaju najveću tragediju u cjelokupnoj povijesti hrvatskoga naroda".

"Imajući u vidu značaj spomendana na žrtve bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta, preuzeo sam pokroviteljstvo nad komemoracijom", rekao je župan Šišljagić.

Pozvao je sve vijećnike osječko-baranjske Županijske skupštine koji žele ići na središnju komemoraciju u Bleiburgu u subotu, 12. svibnja, da se prijave kako bi im se osigurao prijevoz.

Zdenko Čosić: Županija Zapadnohercegovačka preuzima pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu

Uz Osječko-baranjsku županiju, supokrovitelj ovogodišnje komemoracije na Bleiburškom polju je Županija Zapadnohercegovačka. (M.B.