U ime superpokrovitelja, Županije Zapadnohercegovačke, na samom početku današnje komemoracije u Bleiburgu, prigodnim riječima, nazočnima se, kao i cijeloj hrvatskoj javnosti, obratio Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Govor Zdenka Ćosića, predsjednika Vlade ŽZH, prenosimo u cjelosti:

"Štovani zbore, nalazimo se na mjestu koje svojom simbolikom nadilazi zemljopisne granice i povijesne nadnevke događajaja.

Stojimo na mjestu koje neraskidivo spaja sve one rovove, sve jame, sve jarke i zazidana rudarska okna iz kojih nas dozivaju nevine duše poubijane braće, sestara, sinova i očeva, odavde do Makedonije – dozivaju nas žive, čekajući dostojanstvo u smrti, nakon što su im zlikovci oduzeli pravo na život.

Oni pripadaju vječnosti i mogu čekati – mi pripadamo trenutku i sramimo se čekanja.

Bleiburg je mjesto kozmičkog jedinstva nas živih i njih mrtvih.

Pola stoljeća ubijanja ubijenih, pola stoljeća ubijanja sjećanja, pola stoljeća komunističke proizvodnje zaborava i zabrane spomena, nije imalo učinka!

Naprotiv: duboko u kolektivnom sjećanju naroda ispisan je trajni sveti registar žrtava Bleiburga a njihov najveći spomenik postali smo mi živi ljudi.

Danas, kad čista srca i čiste misli odajemo najdublje štovanje našim mučenicima, njihov uzvišeni duh svečano useljava u naše živote i to ih čini besmrtnim.

Komunistička vlast je osmislila, planirala i provela zločin masovnih smaknuća i progona u prvom desetljeću nakon drugog svjetskog rata.

Tu, međutim, nije kraj našega križnog puta.

Zastrašivanje, teror, podmukla smaknuća i montirani sudski procesi, trajali su do kasnih osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Na hrvatskom križnom putu urezana je postaja sjećanja na sve poubijane svećenike kao i preživjele franjevce-mučenike iz moje Hercegovine, kojima su komunistički sudovi nakon drugog svijetskog rata izrekli 357 godina robije.

Rekli su, opravdavajući svoj zločin: „oni su morali umrijeti da bi Jugoslavija živjela“!

Povijest im je odgovorila: oni nikada neće umrijeti, a Jugoslavija nikada više neće živjeti!

Kad je politički i vojni teror Beograda opet probudio neuništivi hrvatski san o slobodi i državi, devedesetih godina prošloga stoljeća) kad su hrvatski domoljubi obranili tu slobodu, komunistički prvaci su progovorili o Bleiburgu, tvrdeći da su tek osamdesetih godina (40 godina kasnije) čuli o pokolju.

Drugim riječima: ugledni profesori, sveznajući obavještajci i visoki političari, nisu ništa znali iz povijesti svoje partije – bili su početnici, prvašići kojima je neka vila-učiteljica nakon 40 godina šapnula što se dogodilo ovdje nakon što je u Europi oružje utihnulo.

Kad, gle čuda, odjednom ista ta partija, ti isti prvašići koji do jučer nisu ništa znali - opet sve znaju: donose povijesni, politički, juristički i moralni sud o bleiburškoj komemoraciji i ukidaju pokroviteljstvo nad njom!?

Žele nam poručiti da nevine žrtve Bleiburga i Križnoga puta treba opet prepustiti zaboravu.

Žele reći da nema smisla odavati počast onima čija žrtva nije imala smisla!

Mi znamo: Oni koji su dali smisao svome životu, imaju smisla i u svojoj smrti", kazao je Zdenko Ćosić prigodom ovogodišnje komemoracije bleiburškim žrtvama.

 

M.B. / HRsvijet

 

Vezani članci:

-Izvješće tajne službe britanske VIII. armije iz svibnja 1945. - Hrvate smo partizanima izručivali prijevarom! (VIDEO)

-Michael Palaich, autor filma "Bleiburška tragedija": Velika Britanija je suučesnik u komunističkim zločinima nad hrvatskim narodom (Video)

-Odluka kukuriku-većine: Hrvatski Sabor više neće biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu

-Danas komemoracija u Bleiburgu - Pokrovitelji Slavonija i Hercegovina

-Zdenko Čosić: Županija Zapadnohercegovačka preuzima pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu

-Propovijed biskupa Ante Ivasa na Bleiburgu: Zločinački komunistički sustav se opet javno brani i opravdava

-Vladimir Šišljagić: Čast mi je biti pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu