Posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić oštrim se i politinatskim tonom okomio na današnju komemoraciju u Bleiburgu, nazivajući je "odavanjem počasti tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", ne pojasnivši pri tome zbog čega je u njegovim istupima Nezavisna država Hrvatska redovito okarakterizirana kao takozvana a Jugoslavija ne.

- " Manifestacija održana na Bleiburškom polju izravni je udar na povijesnu istinu, uvreda zdravome razumu, ali i otvoreni i krajnje grubi izazov legalnoj vlasti Republike Hrvatske koja će, nadam se, znati na to odgovoriti na primjeren način. Vrijeđanje Hrvatskoga sabora, etiketiranje hrvatske Vlade kao 'komunističke nemani', otvoreno pozivanje na dokidanje sekularnoga karaktera naše države ('Nemojte dozvoliti da vam vladaju oni koji se ne boje Boga'), u istupanjima što su bila natopljena govorom mržnje tipičnim za početak devedesetih godina 20. stoljeća, bile su osnovne karakteristike skupa koji se predstavlja kao komemoriranje ubijenih nakon završetka Drugoga svjetskog rata",  stoji između ostalog u Mesićevom priopćenju.

- "Skup na Bleiburškom polju bio je zapravo odavanje počasti tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njezino rehabilitiranje kao 'izraza vjekovnih težnji hrvatskoga naroda'. Uporno su se zaobilazile nepobitno utvrđene povijesne činjenice, kako one iz najnovije, tako i one iz malo dalje prošlosti, a ponavljale su se notorne laži. Riječi 'ustaštvo', 'fašizam' i 'nacizam' bile su očito zabranjene, ali su svim govornicima, uključujući i predstavnike Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice bila puna usta komunizma i komunističke opasnosti", zaključuje Stjepan Mesić, posljednji predsjednik tzv. Jugoslavije. (D.Š.)

Peticija za ukidanje povlastica Mesiću:

Ukinimo Stjepanu Mesiću povlastice za njegov postmandatni ured