Najviši hrvatski politički dužnosnici, predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik vlade Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem, u Teznom su položili vijenac i odali počast tisućama hrvatskih građana koje su 1945. pobili pripadnici partizanskih postrojbi po nalogu tadašnjih komunističkih jugoslavenskih vlasti, na čelu sa Josipom Brozom Titom.


Masovna grobnica Tezno je jedna od više od 500 masovnih grobnica pronađenih na području Slovenije, prema ocjenama nekih analitičara možda i najveća, čije je iskapanje počelo u drugoj polovini prošlog desetljeća. Riječ je o nekadašnjem protutenkovskom rovu, širine 3-4 metra, a dugom oko 1500 metara, u kojem su 1945. ubijene i bačene na tisuće ratnih zarobljenika, u najvećoj mjeri hrvatskih domobrana i ustaša, ali i civila, koji su bježali pred Titovim partizanima.

Svečanosti polaganja vijenca nazočio je i slovenski premijer Janez Janša. Nakon komemoracije, dvojica su premijera održali kraći radni sastanak, na kome je, prije svega, bilo riječi  o  neriješenim pitanjima između država te o mogućnostima gospodarske suradnje u budućnosti. Na dnevnom redu je, između ostalog, i Ljubljanska banka.

Ovo je prvi ovakav posjet jednog visokog hrvatskog državnog izaslanstva Teznom, a uslijedio je nakon ukidanja saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu.

>>Poslušajte govore na Bleiburgu o kojima je Milanović rekao da 'nisu govori tolerancije i razuma' (VIDEO)

>>Izvješće tajne službe britanske VIII. armije iz svibnja 1945. - Hrvate smo partizanima izručivali prijevarom! (VIDEO)

>>Michael Palaich, autor filma "Bleiburška tragedija": Velika Britanija je suučesnik u komunističkim zločinima nad hrvatskim narodom (Video)

Kako neslužbeno doznajemo, od izvora bliskih samom vrhu hrvatskih vlasti, do iznenadnog zaokreta u politici državnog vrha došlo je nakon pritiska britanske diplomacije, koja po svaku cijenu želi onemogućiti spominjanje britanske uloge u bleiburškoj tragediji i križnim putevim koji su nakon toga uslijedili.

(R.H.)