U samo pet godina, od pada Rankovića do Hrvatskog proljeća, Jugoslavenske tajne službe u inozemstvu su likvidirale 22 politička emigranta, navodi se u sedmom nastavku serijala "Jugoslavenske tajne službe". Analizirajući djelovanje zloglasne jugoslavenske tajne policije, u ovom je nastavku bilo riječi o životnom putu Franje Gorete, ubojstvu Marijana Šimundića te aktivnostima i otmici vlč. Krunoslava Draganovića.

Udbini agenti nagovaraju Franju Goretu da ubije četvoricu vođa najopasnije emigrantske organizacije Hrvatskog revolucionarnog bratstva - HRB. Umjesto njih Goreta je likvidirao jugoslavenskog konzula Savu Milovanovića i postao stalna Udbina meta. Preživio je dva atentata. S atentatorom se ponovno sreo u Domovinskom ratu. Sedma epizoda donijela je Goretino svjedočenje o tim događajima.

Ljepuškasta Njemica, suradnica Udbe, zavela je člana HRB-a, Marijana Šimundića, namamila u osamu, gdje ga je likvidirao Udbin ubojica. Egzekutor i Udbina agentica nesmetano su živjeli u Jugoslaviji. Ona je hićena 15-ak godina poslije, prilikom ulaska u Njemačku i osuđena na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Vlč. Krunoslav Draganović imao je prijatelje među mnogim utjecajnim političarima i obavještajcima u svijetu, ali i golemu građu o poslijeratnim partizanskim zločinima nad hrvatskim zarobljenicima. Kada je odlučio objaviti knjigu, otet je i doveden u Jugoslaviju i zatvoren. Udba ga je nadzirala sve do smrti 1982. u Sarajevu. Dvojica hrvatskih emigranata koji su nastavli Draganovićev rad nisu bili njegove sreće - Udba ih je likvidirala, Ivu Bogdana 1981. u Buenos Airesu i Nikicu Martinovića 1975. u Klagenfurtu. (R.H.)

 

{linkr:related;keywords:Jugoslavenske+tajne+slu%C3%85%C2%BEbe;limit:12;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}