Ovih dana iz tiska je izišla još jedna knjiga koja govori o mučeništvu hercegovačkih franjevaca. Riječ je o biografiji fra Petra Sesara, jednog od 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije, mučki ubijenih od strane partizana u razdoblju od 1942. do 1945.

Fra Petar Sesar je ubijen u Čapljini u veljači 1945. gdje je bio župnik, a istovremeno je bio i definitor Hercegovačke franjevačke provincije. Biografiju je napisao magistar znanosti Drago Martinović, savjetnik načelnika Općine Široki Brijeg za odnose s javnošću.

>>Tajna mučkog ubojstva fra Petra Sesara napokon može biti razriješena

Biografija Fra Petar Sesar (1895.-1945.)“ napisana je na 24 crno-bijele stranice, a između ostalog sadrži osnovne podatke o fra Petru, kao i o fra Petrovoj obitelji, zatim o školovanju, ređenju i pastoralnom djelovanju fra Petra Sesara. Nekoliko je verzija mučeničke smrti fra Petra Sesara koje su također navedene, kao i svjedočenja još uvijek živućih svjedoka koji govore o pastoralnom djelovanju fra Petra. Niti nakon skoro 70 godina nije poznato na koji je način ubijen, niti gdje se nalaze posmrtni ostatci fra Petra Sesara.

Fra Petar (krsno ime Marijan) Sesar rođen je 1895. na Kočerinu (Općina Široki Brijeg) i drugo je od sedmero djece od oca Ante i majke Kate rođ. Ćuk. Završio je pučku školu na Kočerinu, a Gimnaziju na Širokom Brijegu. Bogosloviju je završio u Mostaru, Beču i Innsbrucku. Pastoralno je djelovao kao kapelan, zatim i vikar na Širokom Brijegu u vremenu od 1922. do 1928., a potom kao širokobriješki gvardijan i župnik od 1928.do 1931. Kratko je bio župnik u Tihaljini od 1931.do 1933. i u Gorici 1933./1934. Bio je devet godina tajnik i ekonom Provincije u Mostaru od 1934. do 1943., a definitor Provincije i župnik u Čapljini od 1943. do mučeničke smrti u veljači 1945. Fra Petar Sesar je, kako piše autor Martinović, brat njegove bake Anđe što je i jedan od ključnih razloga pisanja ove biografije.

Govoreći o razlozima pisanja ove knjige, Martinović kaže:

„U posljednjih nekoliko godina Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, na čijem je čelu fra Miljenko Stojić, aktualizirala je temu mučeničke smrti 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije (među kojima je i fra Petar Sesar), i mnogo čini na prikupljanju podataka, rasvjetljavanju smrti i traženju tijela nevino pobijenih fratara. Naime, od 2009. u Širokom Brijegu se u organizaciji Vicepostulature organizira Znanstveni simpozij Stopama pobijenih, a od 2011. u sklopu obilježavanja obljetnice pobijenih hercegovačkih fratara, početkom veljače, također u organizaciji Vicepostulature održavaju se „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“, kazao je u ovoj prigodi Drago Martinović, autor knjige.

"Iskreno se nadam da će ovaj moj skromni uradak dati mali doprinos radu i nastojanju Vicepostulature da jednoga dana fra Petar i 65 fratara Hercegovačke franjevačke provincije, mučki ubijenih od strane partizana-komunista, od 1942. do 1945., budu proglašeni blaženima i svetima. Mišljenja sam da će se sada ipak malo više znati o životu, pastoralnom djelovanju, ali i o mučeničkoj smrti fra Petra Sesara, što je bio dodatni razlog pisanja ovog skromnog uratka“, izjavio je autor Martinović povodom izlaska biografije „Fra Petar Sesar (1895.-1945.)“.

Osim u tiskanoj, biografija je dostupna i u elektronskoj formi na "Fra Petar Sesar (1895.-1945.)"

Biografija će, kako doznajemo, biti podijeljena župama u kojima je djelovao fra Petar i župi Kočerin u kojoj rođen fra Petar, rodbini, ali kako je rekao autor Martinović, i svima koji nisu zaboravili žrtvu fra Petra i koji su zainteresirani da nešto više saznaju o životu, djelovanju i mučeničkoj smrti fra Petra Sesara.

Uz biografiju fra Petra Sesara prije nekoliko dana, prema tekstu kojega je napisao fra Bože Radoš, snimljena je pjesma „Mučeništvo fra Petra Sesara“, a koju je na guslama otpjevao narodni guslar Mate Anić. (D.Š.)