HDZ na 15. Općem saboru stranke, koji je započeo jutros u KD "Vatroslav Lisinski" bira predsjednika stranke, zamjenika predsjednika, potpredsjednike, članove predsjedništva te članove Središnjeg odbora.

Izaslanici, njih 2.017 nazočnih, od ukupno 2142 delegiranih, novog  predsjednika HDZ-a biraju između pet kandidata - Jadranke Kosor, Darka Milinovića, Tomislava Karamarka, Domagoja Ivana Miloševića i Milana Kujundžića.

>>Ekskluzivni razgovor s prof.dr.sc. Milanom Kujundžićem: 'Narod traži čelne ljude čiste prošlosti, odlučne sadašnjosti i jasne budućnosti'

>>Tomislav Karamarko za HRsvijet: Uvjeren sam da će HDZ sa mnom na čelu vratiti samopoštovanje i jedinstvo cijelom hrvatskom društvu.

Za zamjenika predsjednika kandidirali su se Andrej Plenković, Drago Prgomet te Ante Sanader.

Na današnjem Općem saboru bira se šest potpredsjednika, a za tu stranačku dužnost podnesene su 24 kandidature. Kandidirali su se svi sadašnji potpredsjednici (Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Božidar Kalmeta, Ivan Jarnjak i Ivan Šuker), osim Petra Čobankovića. Kandidirali su se i glavni tajnik Branko Bačić, predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Katarina Fuček, kao i čelnici HDZ-a u Zagrebu i Rijeci - Ante Zvonimir Golem i Mile Biondić.

Od županijskih čelnika za potpredsjednike HDZ-a su se kandidirali Ante Kulušić iz Šibensko-kninske županije, Dražen Bošnjaković iz Zagrebačke županije, Marijan Coner iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Josip Đakić iz Virovitičko-podravske županije, Božo Galić iz Vukovarsko-srijemske županije i Tomislav Ivić iz Osječko-baranjske županije.

>>Uoči sabora HDZ-a: Foto finiš Kosorice i Karamarka vrlo izgledan scenarij - Bitno i tko ima ključeve od dvorane

Kandidati su i čelnici HDZ-a u Dubrovniku i Karlovcu, Dubravka Šuica i Damir Jelić, te saborski zastupnik Đuro Popijač, načelnik općine Dugopolje Zlatko Ževrnja i Josip Zorica iz Švedske. Također, kandidirali su se i nekadašnji visoki stranački dužnosnici Drago Krpina, Đuro Njavro, Karmela Caparin i Vladimir Kurečić.

Za deset članova Predsjedništva kandidirale su se 42 kandidata koji se biraju tako da svaka od pet grupacija županija ima pravo na dva predstavnika.

Kandidati iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije su Stjepan Adanić, Stjepan Bačić, Dražen Barišić, Miro Barišić, Stjepan Beroš, Krešimir Gulić, Gordan Jandroković, Damir Sesvečan, Joso Škara i Željko Turk.

Kandidati iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske,Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske su Milan Bitunjac, Pero Ćorić, Šimo Đurđević, Željko Kovačević i Franjo Lucić.

Iz Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke kandidirali su se Oleg Butković, Rudi Čolak, Ivan Dabo, Stjepan Gabrić, Milan Jurković, Željko Krapljan, Ivanka Roksandić, Jurica Šiljeg i Antun Vidaković.

Prihvaćeni dnevni red i poslovnik

Minutom šutnje sabornici su odali počast prvom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a, Franji Tuđmanu, te poginulim braniteljima. Sabor je počeo sa himnom Lijepa naša, koju je najavio glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić.

Osim predstavnika diplomatskog zbora, sindikata i braniteljskih udruga, izbornom Saboru nazoči i HSS-ovo izaslanstvo na čelu s predsjednikom Brankom Hrgom, izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., predsjednik HSP-a Daniel Srb, potpredsjednik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt, bivši predsjednik Vlade Nikica Valentić te bivši predsjednici Sabora Žarko Domljan, Nedjeljko Mihanović i Luka Bebić.

U svom uvodnom govoru tajnik Branko Bačić izaslanicima je poželio dobar rad, ali im uputio i poruku. 'Nadam se da ćemo danas pokazati zajedništvo i toleranciju i da će sabor proći dostojanstveno kako priliči stožernoj stranci. Svatko od nas je vođen željom da nakon današnjeg dana osnaženi odlukama Sabora krenemo u nove izborne pobjede', kazao je Bačić.

Radna predsjedništva tijekom dana imat će devet rotacija kojima će, prema Bačićevom prijedlogu, predsjedavati Jadranka Kosor, Darko Milinović, Ivan Šuker, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Božidar Kalmeta, Đuro Perica. Ovaj prijedlog izglasan je jednoglasno.


Prva rotacija radnog predsjedništva na čelu s Jadrankom Kosor najprije je na glasanje stavila dnevni red koji je prihvaćen samo s jednim glasom protiv. Nakon dnevnog reda, prihvaćen je i poslovnik.

Izvješće o radu Jadranke Kosor

'U srpnju 2009. je izabrano novo vodstvo kada je s mjesta predsjednika Vlade otišao bivši predsjednik stranke, ali i s mjesta predsjednika stranke. Tada smo morali prikupljati potpise u Saboru kako bismo dobili mandat koji sam ja dobila za sastavljanje nove Vlade. Tada smo započeli težak i mukotrpan rad. Moje izvješće je usko vezano o tome što je radila Vlada koju je vodio HDZ. Odmah u srpnju smo konstatirali iznimno tešku financijsku situaciju, a projekcije su bile loše. U svibnju te godine smo i na lokalnim izborima izgubili brojne gradove", kazala je Kosor na početku svog izvješća.

Kosor je podsjetila da je, kada je postala predsjenica stranke, pad BDP-a bio 6%.

'Prijetila je opasnost  da ne isplatimo mirovine i plaće. U srpnju 2009. donosili smo iznimno teške odluke i proveli smo niz teških rezova, a proračun smanjili za oko milijardu kuna, te smo morali donijeti 2 rebalansa. U nijednom trenutku ni jedna plaća, ni jedna porodiljna naknada i dječji doplatak nije kasnio. Pronašli smo i sredstva za isplatu duga umirovljenicima.

To je bilo i vrijeme kada smo morali obaviti i niz maratonskih sastanaka za sindikatima i poslodavcima i s njima smo donijeli odluku o kriznom porezu. Tim posebnim porezom nismo opteretili 9.000 umirovljenika i oko 600.000 zaposlenih. Pokazali smo socijalnu osjetljivost. Bez namjere da HDZ svojata branitelje želim zahvaliti hrvatskim ratnim vojnim invalida koji su tada shvatili situaciju i pristali na smanjenje mirovina.

Uveli smo strogu štednju, smanjili plaće u srpnju 2009., uveli smo štednju na svim stavkama proračuna, zabranili smo dodatna zapošljavanja u državnim poduzećima. Teško je i osjetljivo bilo čuvati tu koalicijsku Vladu. Bilo je puno pritisaka, posebno s ljevice, da se vlada koju je vodio HDZ sruši. Potom su počele informacije o korupcijskim aferama.

U to vrijeme u stranci se pokušavao uspostaviti paralelni sustav. Bivši predsjednik stranke koji nas je napustio i ostavio državu na koljenima 3. siječnja 2010. se pokušao vratiti. Mene je optužio za veleizdaju jer smo potpisali Arbitražni sporazum sa Slovenijom. Stranka koja preživi odlazak predsjednika i njegov pokušaj povratka - rijetka stranka bi to izdržala, a to može samo HDZ, kazala je Kosor.

'Mi smo donijeli zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, mi smo donijeli zakone o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala. 2010. smo donijeli Program gospodarskog oporavka i proveli veliki dio mjera koji su nam osobito osporavali mediji. Mi smo sve napravili, sve uredili. Današnja Vlada kaže da se treba mijenjati Zakon o radu. Da, treba, ali da su nam onda pomogli i da nisu stali u obranu izmjena sigurno bi i gospodarski rezultati bili bolji. Ipak, na kraju godine zabilježili smo minimalan gospodarski rast te smo pokrenuli investicijski ciklus.


Jadranka Kosor podsjetila je i na Facebook prosvjede za koje je uvjerena da su bili politički inicirani te pokušaj rušenja Vlade.

-"Facebook prosvjedi bili su najteže razdoblje prošle godine, jer su prosvjedi dolazili pred vrata HDZ-a trpili smo vrijeđanje, bacanje boje, razbijanje stakala. Sve smo to izdržali i završili pregovore. Nitko nije vjerovao da to možemo", naglasila je Kosor.

Nakon izvješća predsjednice stranke pristupilo se procesu predstavljanja kandidata. Prvi se predstavio Tomislav Karamarko.

Ovacije izaslanika Tomislavu Karamarku

"Ako itko ima pravo HDZ kao stranku smatrati svojom, onda su to njezini utemeljitelji, koji imaju svijest i savjest. Naša snaga su svi naši članovi koji organizirano svakodnevno rade za stranku. A što su dobili zauzvrat? Ne mnogo. Novi HDZ će ispraviti tu nepravdu i bit će mjesta za svakoga tko je spreman raditi za svoj narod. Dragi prijatelji, nemojte se bojati ničega, pogledajte ovu snagu. Vjerujem u današnji dan i ovu snagu, Ovaj dan će označiti kraj zapuštenosti hrvatske povijesti. Dragi prijatelji, obećajem da ću biti pokretač rada i odgovoran za Hrvatsku. Slobodna, neovisna i sretna Hrvatska su smisao mog života", kazao je Karamarko, prekidan pkheskom izaslanika.

"Želim voditi snažan, ponosan i demokratski HDZ. Takav HDZ mora se vratiti svome narodu. HDZ opet mora biti jak i nezaobilazan. Napravimo to, dragi prijatelji zajedno. Pozivam vas da izaberete promjenu, bez toga nema pobjede. Mislim na pobjedu svih nas koju moramo donijeti našoj dragoj Hrvatskoj", naglasio je Karamarko.

Podsjetio se i na razdoblja prije 22 godine, kada se, kako ja kazao "odavde, iz Lisinskog, krenulo prema pobjedi s jasnom vizijom slobodne zemlje.

"Prozvani smo zbog toga strankom opasnih namjera. Mi znamo, osjećamo svoj narod. Nećemo prelaziti preko njegovih očekivanja, snova i svih vrijednosti. Današnja pobjeda neće biti pobjeda jednog čovjeka, već cijelog HDZ-a, svih vas koji živite HDZ", poručio je Karamarko.

"Stranku treba decentralizirati i potpuno demokratizirati. Dosta je univerzalne pameti i autoriteta bez pokrića iz Zagreba i red je da svaki član iz bilo kojeg kraja Hrvatske bude jednako važan kao onaj koji sjedi na Trgu velikana. Vrijeme u kojem živimo jednako je onom kad smo stali na kraj uništavanju Hrvatske", istaknuo je Karamarko.

"Tko Hrvatsku može pripremiti za nove okolnosti? SDP i lijeva ekonomija sigurno ne. Samo obnovljeni i osvježeni HDZ, onaj koji je sa hrvatskim narodom obranio državu i onaj koji je ispunio cilj Tuđmana za članstvo u EU", zaključio je Karamarko.

Govor Tomislava Karamarka nekoliko je puta prekidao Ivan Šuker, upozorivši ga na prekoračenje predviđenog vremena, nakon čega su uslijedile salve zvižduka nazočnih izaslanika.

Jadranke Kosor: "Ne dajte glas onima koji bi HDZ vraćali na desne margine i u prošlost"

Nakon Tomislava Karamarka izaslanicima se predstavila aktualna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

'Stojim pred vama čistog obraza, čistih ruku sretna i pojnosna u ovoj dvorani gdje me je predsjednik Tuđman prvi puta predložio za potpredsjednicu HDZa-a. Tu sam 2002. pobijedila i postala zamjenica predsjednika. Vjerujem da ćete mi i danas dati svoje povjrenje. Ja vas, dragi moji neću iznevjeriti!', poručila je Kosor i od izaslanika zatražila povjerenja za puni i pravi mandat.

'Došla sam nakon što nas je bivši predsjednik napustio, iznevjerio i otišao. Vodila sam stranku i kada nas je pokušao srušiti', rekla je Kosor te naglasila  da ih ona ni u najtežim trenucima nije iznevjerila.

"'Birajte vodstvo koje će štititi nacionalne interese, brinuti se za otvarane radnih mjesta, vodstvo koje poštuje obiteljske i kršćanke vrijednosti. Ne lagati, ne podmetati, bez licemjerja', poručila je između ostaloga Kosor.

'Birajte one koji mogu jasno reći što su radili za branitelje i hravtske generale. Posebno pozdravljame one koji sada nisu tu, ali vjerujem da će biti ubrzo generale Gotovinu i generala Markača', poručila je Kosor i dodala da se ne glasa za one koji će HDZ vraćati na desne margine i u prošlost.

'Budućnost HDZ-a je jedan član i jedan glas! Budućnost je glas mladih. 67.000 naše mladeži mora dobiti novi zamah u budućnosti. Budućnost HDZ nisu zakulisne igre, ucjene, ni prijetnje ni ulizice. Budućnost je veća afirmacija žena i vjerujem, drage dame da ću dobit o vašu osobitu potporu', zaključila je Kosor.


Milan Kujundžić: "Nama treba HDZ kakav je nekad bio"

Nešto iza 12.00 svoje predstavljanje je započeo Milan Kujundžić, koji je istaknuo da su sve maske u Hrvatskoj pale!

'Bitka za HDZ je bitka za Hrvatsku', poručio je odmah na početku. Izaslanike je pozvao da biraju 'one koji će vas odvesti na posao. A kada pobijedimo na parlamentarnim izborima, izgradit ćemo Hrvatsku na koju ćete se ponositi. Birajte one s kojima ćete se ponositi, a ne sramiti. Birajte one koji će u stranku vratiti one izbrisane i razočarane članove te one koji neće zaboraviti Hrvate u BiH. Izaberite onoga tko će s vama pobijediti na lokalnim i parlamentarnim izborima i nikada više neće dozvoliti da na čelu Hrvatske bude predsjednik bezbožnik ', poručio je Kujundžić, popraćen burnim odobravanjem nazočnih.

Kujundžić je oštrim riječima kritizirao i aktualnu vlast.

"Sadašnja vlast se sprema prodati brodogradilišta, Petrokemiju. Gdje su naša djeca, pitam se. Premijer se skriva od naroda kao neki od naših kandidata koje ćete danas gledati. Mi ne prihvaćamo ukidanje pokroviteljstva nad Bleiburgom. Nama treba HDZ kakav je bio. Na čelu HDZ-a ne mogu biti ljudi koji su odgovorni na takvo stanje i zato što smo tu gdje jesmo - slabašna oporbena stranka na stupu srama protiv koje se vode sudski procesi", kazao je Kujundžić.

"Ovo je povijesni trenutak, sve maske su pale. Gledajmo se u oči i govorimo svojoj djeci sutra što smo danas napravili. Naša stranka je pretrpila poraz na izborima. HDZ je na optuženičkoj klupi zbog pojedinaca, cijela stranka je na stupu srama", naglasio je Milan Kujundžić.

"A gdje su lopovi iz HNS-a, IDS-a i SDP-a. U traljavim pokušajima procesuiranja oni su sveci. A mi lopovi. Stipe Mesić i Ivo Sanader sa sljedbenicima i slugama izdali su dr. Tuđmana. Krenuli s vicevima, izručivanja generala, krađa novca... Užas. Sve je to veleizdaja nacionalnih interesa", zaključio je Kujundžić.

Darko Milinović: "Moramo reći NE gubitničkom mentalitetu kojeg imamo previše zadnjih godina"

Nakon Kujundžića, izaslanicima se obratio Darko Milinović, aktualni zamjenik Jadranke Kosor.

-'Moramo reći NE razjedinjenosti u HDZ-u. Zato danas moramo reći DA zajedništvu! Moramo pozvati one koji su marginalizirani ili izbačeni zbog svog mišljenja', rekao je Milinović, očito aludirajući na povratak izbačenih sljedbenika Ive Sanadera.

>>Sanaderovci dali potporu Darku Milinoviću

'Danas smo poljuljani zbog najlošijeg rezultata u posljednje 23 godine i što neke institucije pokušavaju kriminalizirati HDZ. Neka odogovara onaj koji je doveo stranku u ovu poziciju. Neka odgovara onaj koji je ukrao', poručio je Darko Milinović, dodavši kako HDZ ne smije biti zatočenik prošlosti.

"Ponosno je danas biti ovdje gdje je prije 22 godine napisana naša svijetla povijest. Želim se zahvaliti svim predsjednicima Sabora i premijerima iz redova HDZ-a. Želim se zahvaliti braniteljima i generalima, vi ste upisali najviše slova i rečenica u svijetlu povijest, a to je Domovinski rat. Svi smo ponosni, i ja sam, s puškom o ramenu branio Hrvatsku. Ja sam uvjeren da i danas u ovoj dvorani sjede istinski HDZ-ovci koji cijene tu prošlost", istaknuo je Milinović.

Rekao je također kako su mladi temelj novom domoljublju koje će biti izraz nove snage.

'Novo članstvo treba biti jamac nove stabilnosti te jamac gospodarske i političke stabilnosti u regiji', rekao je Milinović te dodao 'kao novi predsjednik HDZ-a došao sam vas tražiti povjerenje', rekao je Milinović,

-"Uvjeren sam da nema mjesta pesimizmu i da je pred nama jaka demokršćanska budućnost. Danas izabiremo europeizaciju, demokraciju i decentralizaciju naše stranke. To je ono što jamči povratak HDZ-a na pobjednički tron. Danas ovdje moramo reći DA! timu, a ne kultu ličnosti. Dragi prijatelji, moramo reći NE i gubitničkom mentalitetu kojeg imamo previše zadnjih godina", zaključio je Milinović.

Milošević: Trebamo gospodarski jaku Hrvatsku

Kao posljednji od kandidata za novog predsjednika stranke, nazočnim izaslanicima obratio se i Domagoj Ivan Milošević.

'Vodstvo HDZ-a prestalo je slušati naše članstvo i to moramo promjeniti', rekao je Milošević, naglašavajući da HDZ mora imati vođu s vizijom kao što je bio Tuđman.

'Moramo Hrvatskoj donijeti novu Vladu i to je razlog zbog kojeg sam danas ovdje. Danas ne biramo samo novog predsjednika stranke već i šefa oporbe', rekao je Milošević te upozorio da HDZ mora imati novo vodstvo koje će sačuvati zemlju od gospodarske propasti.

"Mjesecima govorim o tri razloga kandidature. Želim vratiti svim HDZ-ovcima čast i ponos, našoj stranci vratiti vjerodostojnosti i pobjednički duh, našim ljudima vjeru i nadu da svi možemo živjeti bolje", istakao je Milošević.

"Ne tražimo novog Tuđmana jer je jedan i jedini. Tražimo onog tko će sačuvati ljude na radnim mjestima i otvarati nova.Neka pobijedi moderna i snažna Hrvatska demokratska zajednica",  zaključio je Milošević.

 

R.Horvat