U sklopu manifestacije Stolačko kulturno proljeće 2012., u subotu 19. svibnja na Radimlji, kod Stoca, održana je sv. Misa i komemoracija za sve poginule i nestale pripadnike hrvatskog naroda u II. svijetskom ratu i poraća na području Hodovske visoravni, gdje je prema procjenama povjesničara u brutalnim "čistkama", izvedenim od strane četnika, partizanskih postrojbi, OZNE i KNOJ-a  ubijeno oko 10.000 osoba hrvatske nacionalnosti.


Pred nekoliko stotina vjernika, uz nazočnost općinskih načelnika Stoca, Ravnog i Čapljine te Denisa Lasića, predsjednika Vlade HNŽ-a, koncelebriranu sv. Misu predvodio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Mateja iz Mostara.

U svojoj propovijedi, don. Boras je podsjetio na velika stradanja koja su se tijekom II. svjetskog rata i u poraću dogodila na Radimlji i čitavoj Hodovskoj visoravni, koja je, kako je istaknuo, doslovce natopljena krvlju onih koji su ubijeni bez bilo kakve istrage ili presude.

-Ovo je naš mali Bleiburg, istaknuo je Boras, naglašavajući kako su "naše bake, majke, djedovi i očevi stradali samo zato što je netko skovao pakleni plan prema kome oni koji su voljeli Hrvatsku i svoj narod nisu mogli živjeti na ovom prostoru Hercegovine".

Posljedicu tog strašnog zločina, kao i onog što nam se događalo u Domovinskom ratu, osjećamo i danas, kazao je don Ivica Boras, istaknuvši kako upravo u tome treba tražiti razlog što u svim stolačkim školama danas ima svega 700 učenika hrvatske nacionalnosti.

Prije sv. Mise na spomen-obilježjevijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva općine Stolac, susjednih općina te predstavnici Vlade HNŽ-a na čelu sa Denisom Lasićem, predstavnici brojnih institucija, političkih stranaka i udruga.

Počasnu stražu pored spomen obilježja činili su članovi HKUD Stolac i HKUD Bosansko izvorno kolo iz  Stoca.


Damir Šimić