Bivši prvi čovjek njemačke središnje banke Thilo Sarrazin, čija su razmišljanja o muslimanskim imigrantima izazvala zgražanje dijela javnosti u 2010., pokrenuo je nove polemike s knjigom koji oslikava Njemačku kao svojevrsnog taoca eurozone, prisiljenu plaćati enormne svote novca kako bi se iskupila za Holokaust.

Thilo Sarrazin

U izvacima iz njegove knjige "Europi nije potreban euro", koja danas izlazi iz tiska, Sarrazin tvrdi da eurozona drži Njemačku kao taoca kako bi se iskupila za svoju posljednju agresiju, ucjenjujući je da pristane na euro obveznice ili sudužništvo.

"Pristaše euro obveznica u Njemačkoj vođeni su tim refleksom, da se možemo konačno iskupiti za Holokaust i Svjetski rat samo ako stavimo sve naše interese i novac u europske ruke", napisao je Sarrazin, što pokazuju dijelovi knjige  objavljeni u tjedniku Focus.

Koalicija desnog centra kancelarke Angele Merkel pruža otpor pritisku EU-a da podrži uvođenje euro obveznica za koje bi zajednički jamčile sve članice euro zone, bojeći se kako bi to otklonilo pritisak s jako zaduženih država, poput Grčke, da dovedu u red svoje financije.

Sarrazinova nova knjiga izazvala je burnu raspravu među političarima i prije nego je stavljena u prodaju.

"On ili govori i piše te strašne gluposti iz uvjerenja ili to radi s nedostojnom računicom", izjavio je ministar financija Wolfgang Schaeuble za list Bild am Sonntag.

Međutim, nije Sarrazin jedini koji otvoreno sugerira kako trenutačna situacija u Europi neodoljivo podsjeća na razdoblja prije dva svjetska rata. (Focus / Reuters / Hina / Hrsvijet)