Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB) je tajna revolucionarna organizacija, čije je vodstvo, s ciljem podizanja ustanka, tijekom 60-ih i 70-ih godina u Jugoslaviju uputilo tri gerilske skupine.

Posebno je zanimljiva skupina Fenix, koja je u Jugoslaviju ubačena 1972. i više je od mjesec dana vodila je borbe u šumama središnje Bosne i južne Hrvatske s jugoslavenskom vojskom. Cilj joj je bio podići ustanak hrvatskog naroda i izboriti samostalnost. Međutim, najviša tijela tadašnje SFRJ na čelu sa KPJ i Josipom Brozom, uz potragu za HRB-ovcima na području središnje Bosne, zapadne Hercegovine i srednje Dalmacije, dala su nalog UDB-i za otvoreni lov na članove HRB-a u zapadnoj Europi, kao i njihovim mogućim jatacima. Cilj ovih operacija bilo je onemogućivanje daljih aktivnosti HRB-ovaca, što je prema mišljenju Josipa Broza mogao biti i uvod u stranu intervenciju u tadašnjoj Jugoslaviji.


8. epizoda serijala "Jugoslavenskih tajnih službi" ponudila je javnosti  nikad do kraja ispričanu priču o tim akcijama. Rekonstrukcija se temelji na razgovorima s dvadesetak sudionika s obje strane. Pred kamerama prvi put govorio čelnik HRB-a Jure Marić. Uz Marića, svoj iskaz dao je i Rade-Raća Stojić iz skupine Tolić-Oblak, koji je odrobijao 12 godina, Luka Kraljević i Gojko Bošnjak, na koje je UDB-a izvela nekoliko atentata, te mnogi drugi.

Rekonstrukcija ovih događaja pokazuje da je najveći broj članova HRB-a likvidiran u brutalnim akcijama UDB-e te u zatvorima.

(R.H.)


 

Vezani sadržaj: