U subotu je u Beogradu okončan prvi kongres Konfederacije udruženih masonskih loža Europe. Po njegovom završetku, bratimili  su se masoni iz Srbije, Rumunjske, Bugarske, Španjolske i Češke.

Tim povodom veliki masonski majstor Savino Batanov, iz Bugarske, rekao je za beogradske “Novosti” kako su "Bugarsko-srpski odnosi u povijesti često bili opterećeni nesporazumima", istaknuvši kako kroz masonska udruženja imaju prigodu riješiti te nesporazume i osigurati "mir u regionu", što se svakako može označiti i kao istoznačnica za odnose između hrvatskih i srpskih masona.

>>Mesić slavio u Kumrovcu - Slovenci zabranili proslavu rođendana 'ljubičice bijele'

>>Okupljanje Rotary kluba u Opatiji

Inače, Velika nacionalna loža Srbije (VNLS) bila je domaćin ovog kongresa masona, čije se održavanje, kao i jednodnevno okupljanje hrvatskih rotarijanaca u Opatiji,  podudarao sa 25. svibnja, datumom rođenja Josipa Broza Tita, koji je prema nekim tvrdnjama, zajedno sa istaknutim članovima obitelji Karađorđević bio istaknuti britanski mason.

>>Srbija sjedište "balkanske" masonerije: Tito i Petar Karađorđević bili britanski masoni

Kongres je održan u beogradskom hotelu “Astorija” u nazočnosti predstavnika masonskih loža iz 20 država. Sudeći prema pisanju srbijanskih medija, masoni iz Moldavije iz Paragvaja iz nepoznatih razloga nisu dobili ulazne vize. Njih su zastupali masoni iz Rumunjske.

Veliki majstor Jean Jacques Genije, iz Velike lože Francuske, koja je osnivač i pokrovitelj ovogodišnje Konfederacije, bio je vrlo zadovoljan skupom u Beogradu:

- "Radili smo teško i odgovorno. Usvojili smo prošlogodišnja izvešća i dogovorili se da kongres održavamo tri puta godišnje. Već pred zimu ćemo opet biti u Beogradu, a potom u Rimu i Parizu. Konfederacija udruženih loža Evrope ima 15.000 masona, ali je na ovom kongresu odlučeno da postanemo internacionalna obedijencija, jer će naši članovi biti, najverovatnije, i braća iz Meksika, Paragvaja i Venecuele", kazao je veliki majstor Velike lože Francuske za Novosti.

>>Masonstvo: Veliki orijent Francuske u službenom posjetu Beogradu

Sudeći njegovim riječima, u tijeku je proces ujedinjenja svih masona svijeta u jednu univerzalnu obedijenciju proces koji, kako je naglasio, prati tendencije globalizma i "potrebu da Bratstvo slobodnih zidara izraste u pokret pojedinaca i velikih loža".

Prema istom izvoru na Starom kontinentu danas ima 56.000 masona Škotskog ritualnog obreda, a u samoj Srbiji ima ih oko tisuću.

Tko su masoni u Srbiji?

Od suvremenika, u knjigama Zorana Nenezića kao masoni novog doba u Srbiji spominju se Zoran Živković, bivši srpski premijer, Vojislav Andrić, nekada potpredsednik Narodne skupštine Srbije, Milan Božić, nekadašnji potpredsednik Skupštine grada Beograda, kao i pisci Raša Livada, Dragan Velikić i Radoslav Petković.

Vuk Drašković, predsednik SPO, 1999. godine je u Grčkoj primljen u Savez slobodnih zidara. Profesor Dragor Hiber je ušao u Veliku nacionalnu ložu Srbije, a u Velikoj Regularnoj loži Jugoslavije bio je Vojislav Milovanović, svojevremeno ministar vjera u Vlade Srbije.

U slobodne zidare ubrajaju se američki gospodarstvenik i bivši srbijanski premijer Milan Panić, gospodarstvenik Bogoljub Karić, kao i bivši športski dužnosnik Nebojša Leković te bivši ministar policije Dušan Mihajlović.

Veliku regularnu ložu Srbije, kao najmasovniju obedijenciju, zaštitnicu 25 slobodnozidarskih loža, vode Dragorad Tanasić, Petar Kostić, Tahir Hasanović, Dušan Rnjak, Sveta Todorović, Ranko Vujačić...

Među masonima u Srbiji najviše je liječnika, profesora, stomatologa, slobodnih umjetnika, novinara i političara, ali nema zemljoradnika, tvrde beogradske Novosti.


R.H.