Na polju Milodraž, pokraj Kiseljaka, jučer je obilježena je 549. obljetnice  otkako su se na ovom mjestu, prema predaji, susreli turski osvajač sultan Mehmed El Fatih i fra Anđeo Zvizdović. Povod slavlju, kojeg su na Milodražu pripremili članovi Udruženja bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor", bila je povelja, poznata kao ah-dnama, koju je El Fatih na Milodražu dao fra Anđelu Zvizdoviću garantirajući, navodno, njome slobodu ispovijedanja vjere franjevcima u Bosni.


Međutim, kako je original ahd-name, na veliki četvrtak 1664., spaljen zajedno sa Samostanom i bogatim franjevačkim arhivom u Fojnici, " i sa svim stvarima također o povijesti kraljevstva i ono, što je pogubljeni kralj bio ostavio', štovatelji otomanske okupacije BiH, okupljeni oko udruge "Bosfor" i drugih bošnjačkih udruga, ovaj nepostojeći dokument, nepoznatog sadržaja žele prikazati kao najstariju europsku povelju o ljudskim pravima.

Potporu u takvim nastojanjima daje im i jedna manja skupina bosanskih franjevaca, uglavnom profesora sarajevske bogoslovije, bliska Međunarodnoj ligi humanista, okupljena oko fra Marka Oršolića, čiji je glasnogovornik fra Luka Markešića, jedan od najvatrenijih zagovornika teze o demokratičnosti nekadašnjeg otomanskog imperija.

>>Uloga Lige humanista i fra Marka Oršolića u razbijanju hrvatskog nacionalnog bića u BiH

Upravo fra Luka Markešić, jučer je na Milodražu, u prigodi obilježavanja 549. obljetnice ahd-name, počasnom predsjedniku Lige humanista Stjepanu Mesiću, u ime udruge "Bosfor", uručio povelju "Prijatelj Bosne", časteći ga istodobno epitetom "Dobrog Bošnjanina".

Na upit novinara, slavi li se u Milodražu zapravo dolazak opkupatora, paljenje katoličkih vjerskih objekata po BiH, ubojstava i progona katolika, Mesić je odgovorio: "To kažu oni koji o povijesti ne znaju puno, koji je krivo tumače, oni koji Tursku gledaju samo kao osvajača. To je tako bilo u srednjem vijeku, to je isto radila i Franuska i neke druge katoličke zemlje", tvrdi "povjesničar" Mesić.

>>Bogata slavonska duša skućila Mesiće, a oni im se „odužili“ na komunistički način

>>Istina o drugu Tovarišu Josi Mesiću

Rizvan Halilović, predsjednik udruge "Bosfor" na 550. obljetnicu dodjele ahdname najavio je na Milodražu podizanje spomenika sultanu Mehmedu El Fatihu. BiH bi mogla tako biti među rijetkim, a možda i jedinim zemljama u svijetu koje su podigle spomenik svome osvajaču. Naravno, ukoliko "Bosfor" dobije potrebna odobrenja za gradnju spomenika El Fatihu osvajaču.

Većina bosanskih Hrvata protiv ahd-name i obilježavanja okupacije

Inače, na ovom skupu nije bilo hrvatskih predstavnika iz općine Kiseljak, županije Središnja Bosna, kao ni službenih predstavnika katoličke crkve. Gvardijan franjevačkog samostana u Fojnici fra Nikica Vujica prije nekoliko dana se oglasio priopćenjem za javnost u kome je poručio kako samostan u Fojnici neće sudjelovati u manifestaciji u kojoj se ahd-nami daje značenje koje ona zapravo nema, niti u pokušajima krivotvorenja povijesti.

>>Osvrt na bošnjačko-tursku manifestaciju 'Dani Ahdname 2012.' i na njezin program

Slično je reagirao i  fra Anđelko Barun, gvardijan iz Livna, kada je u svojoj propovijedi u sv. misi na Kaštelima (28. svibnja 2011.) rekao:

"Suviše su sladunjave riječi nekih današnjih bošnjačkih intelektualaca koji pokušavaju predstaviti ahd-namu kao idealnu povelju garantiranih vjerskih sloboda još u ono vrijeme i da je Osmansko Carstvo bilo najdemokratskija država na svijetu. Činjenice progona, stradanja, ponižavanja, iscrpljivanja do iznemoglosti i fratara i katolika u osmanskoj Bosni sve to opovrgavaju i nedvosmisleno svjedoče da se ahd-namom fratrima garantirane slobode nisu poštivale. Osmanlije su u BiH potpuno uništili 35 fratarskih samostana i sa zemljom sravnili sve crkve i župne stanove osim u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci. Ta činjenica govori više od bilo kakvih riječi o kakvim se vjerskim slobodama radilo; sve su priče suvišne".

Potpuno iste stavove ima i fra Lovro Gavran, provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrne, kao i ogromna većina hrvatskog naroda u BiH.

Međutim, fra Luku Markešića, "dobrog Bošnjanina" Stijepana Mesića, kao i njihove suradnike  to uopće ne priječi u pokušajima krivotvorenja povijesti u kojima paljenje crkvi i samostana, masovne progone katolika, nasilna "preobraćenja" na islam, odvođenje katoličkih mladića u janičare, djevojaka u hareme i druga nedjela nastoje prikazati kao poštivanje ljudskih prava, što je uz iskazivanje poštovanja prema osvajaču, koji je poharao i poturčio nekadašnju katoličku i hrvatsku Bosnu, klasičan primjer tzv. modernog janičarskog mentaliteta.


M. Jurković