U devetom po redu nastavka serijala "Jugoslavenske tajne službe", gledatelji su imali prigodu vidjeti analizu političkih prilika i djelovanja jugoslavenskih tajnih službi u zemlji i inozemstvu prije, za vrijeme i nedugo nakon Hrvatskog proljeća.

Nakon što se 1966. obračunala sa srpskim unitaristima i centralistima predvođenima Aleksandrom Rankovićem, vojna Kontraobavještajna služba (KOS) po Titovu je nalogu odigrala ključnu ulogu i u gušenju Hrvatskog proljeća. Obje akcije operativno je vodio jedan te isti Hrvat, Slavonac - general Ivan Mišković, zvani Brk.

Stolujući u vili Weiss, kao ondašnji šef KOS-a, Mišković je iz pozadine izdavao direktive kako likvidirati studentski pokret i uhititi najistaknutije hrvatske: Ivana Zvonimira Čička, Dražena Budišu, Gorana Dodiga i Antu Paradžika.

U njegovoj je 'kuhinji' nastao i popis tzv. Komiteta pedesetorice - izmišljotina o postojanju vrhovnog stožera 'hrvatske kontrarevolucije', što je trebalo poslužiti kao psihološko-propagandna priprema terena za daljnje represalije.

Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske, naime, u to je vrijeme bio formirao posebnu ideološku komisiju koja je odlučivala tko će od proljećara ('maspokovaca') u zatvor, tko će ostati bez posla, a tko će - kao najblaža kazna - biti izbačen iz Partije. Oko 10.000 ljudi tada je nastradalo.

Istodobno, nakon gušenja Hrvatskog proljeća, jugoslavenski komunistički režim pojačao je teror nad političkom emigracijom. Samo u razdoblju od 1972. do 1980. Služba državne sigurnosti (nekadašnja Udba) ubila je 22 hrvatskih iseljenika, među njima i Brunu Bušića, u kome je KPJ vidjela osobu koja je mogla ujediniti hrvatsku političku emigraciju.

(R.H.)

 


Vezani članci: