Kina je odlučila da u vremenima kada su "ljudska prava" postala snažno političko oružje, uzvrati SAD-u na isti način - samo dan nakon što je SAD objavio izvještaj u kojem stoji kako se "stanje ljudskih prava u Kini pogoršava", Kina je danas uzvratila istom mjerom - objavljeno je istraživanje u kojem se oštro kritiziraju SAD i brojna kršenja ljudskih prava u toj zemlji, prenosi CNN.


"Izuzetno loše stanje ljudskih prava u SAD-u toj zemlji više jednostavno ne dozvoljavaju da - moralno, politički ili pravno - djeluje diljem svijeta kao 'sudac za ljudska prava'", stoji između ostaloga u kineskom izvještaju u stanju ljudskih prava u SAD-u.

Navode se brojna uhićenja pripadnika Occupy Wall Street pokreta. Također se ističe kako je policija često koristila brutalnost protiv mirnih prosvjednika. Nadalje, SAD se proziva zbog "poprilično striktnih ograničenja na slobodu interneta" - u dokumentu se ističe kako kontroverzni američki zakoni kao što su "Patriot Act" i "Homeland Security Act" imaju klauzule prema kojima se nadzire korištenje interneta. Ta invazija privatnosti daje vlastima i organima sigurnosti mogućnost da nadziru i blokiraju "internetski sadržaj opasan za nacionalnu sigurnost", ističe izvještaj o ljudskim pravima u SAD-u, koje prenosi benedikt.hr.

"Navodi u ovom dokumentu su samo mala frakcija koja prikazuje opširno kršenje ljudskih prava u SAD-u", navodi se u dokumentu.

Službeni dokument također ističe kako SAD stalno kritiziraju druge države diljem svijeta, no, "okreću glavu kada je riječ o kršenju ljudskih prava unutar vlastite zemlje". Dužnosnici navode kako je cilj ovog dokumenta "cijelom svijetu pokazati 'stvarnu sliku' ljudskih prava u SAD i potaknuti SAD da se suoči s tim činjenicama".

Dokument se bazira na nekoliko važnih tema: život, imovina i osobna sigurnost, građanska i politička prava, ekonomija, socijalna i kulturalna prava, rasna diskriminacija, prava žena i djece i kršenje ljudskih prava od strane SAD-a u drugim državama.

Također se navodi kako se u SAD-u "ozbiljno" krše ljudska prava, kao i da SAD "laže sam sebe" kada se nazivaju "zemlja slobodnih".

Na dokument se nadovezao dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hong Lei, koji je poručio SAD-u da se "prestanu petljati u unutarnje poslove drugih zemalja". Također je istaknuo kako se stanje vezano uz ljudska prava u Kini "izuzetno poboljšalo u posljednjih 30 godina", no, ističe Lei - "uvijek postoji prostora za poboljšanje. Ipak, nijedna zemlja ne bi smjela koristiti ljudska prava kao polugu za uplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja. Ozbiljno pozivamo SAD da prije svega malo pogledaju situaciju u vlastitoj državi".

LINK | cijeli dokument na engleskom: http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2012-05/26/content_15392452.htm

U dokumentu se ističu brojni primjeri kršenja ljudskih prava - od uhićenja Occupy prosvjednika, rasne diskriminacije do nerazmjerne podjele na bogate i siromašne. "SAD je najbogatija zemlja na svijetu, no, mnogi njeni stanovnici nemaju adekvatne ekonomske, socijalne i kulturalne garancije koje su predispozicija za osobni dignitet i osobni razvoj", ističe se u dokumentu.

U sekciji 6 - kršenje ljudskih prava od strane SAD-a u drugim državama, kineski dokument navodi: "SAD širi hegemoniju diljem svijeta, gaze suverenitet drugih država i neprestano krše ljudska prava u tim zemljama. Sve više i više se čini kako je SAD glavni krivac za međunarodni kaos".

Navode se brojni ratovi koje vode SAD i velika stradavanja civila u istima - "Masakr nad civilima u prepoznatljivom 'američkom stilu' još je jedan u nizu detalja koji potpuno bacaju u vodu američke izjave da su oni 'zemlja pod vladavinom prava' i 'zaštitnici ljudskih prava'".

Američku ekonomsku blokadu Kube dokument opisuje kao "genocid" i pritom ističe: "Blokada SAD-a protiv Kube može se klasificirati kao genocid prema Članku II povelje o prevenciji i kazni genocida, koja ja prihvaćena 1948".

Svi navodi poduprijeti su brojnim referencama. Dokument je izuzetno opširan, tako se primjerice navodi i podatak kako je u posljednjih 10 godina u SAD-u ubijeno čak 20,000 djece od strane vlastitih obitelji. Ističe se kako su brojne skupine u SAD-u izložene rasnoj i seksualanoj diskriminaciji i nasilju.

 

R.H.