U prekrasnom ambijentu nekropole stećaka Radimlja kod Stoca u srijedu navečer održana je Pjesnička večer "Vidoška pjesnička noć". Tijekom večeri, nagrada "Hrvatski stećak", rad akademskog slikara Ernesta Markote, uručena je dr. Vinku Grubišiću, za njegov sveukupan znanstveni i književni rad.

Riječ je o prvom okupljanju ove vrste, utemeljenom kako bi simolično označio mini-jubilej Stolačkog kulturnog proljeća. Ova se, naime, manifestacija, na čelu s Maticom hrvatskom Stolac, uspješno organizira već deseti put.

Stećci ili, jezikom hrvatskog pjesnika Maka Dizdara imenovano, kameni spavači sinoć su od 20 sati bili domaćini brojnim hrvatskim pjesnicima iz Mostara, Koprivnice, Širokog Brijega, Neuma, Orebića, Zagreba, pa čak i iz daleke Kanade. Nakon hrvatske himne, u izvedbi klape Ar'ja iz Mostara, koja inače djelaje pri hrvatskom glazbenom pjevačkom društvu Hrvoje iz Mostara, te pod vodstvom maestra Živka Ključe, uslijedio je pozdravni govor stolačkog gradonačelnika Stjepana Boškovića, a zatim i obraćanje predsjednice Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Marine Kljajo Radić.

Marina je ujedno i prva probila pjesnički led i to pjesmom o hrvatskim emigrantima, gotovo nesvjesno tako najavivši i svečani trenutak večeri u kojem će jednome od hrvatskih znanstvenih emigranata biti dodijeljena nagrada Matice hrvatske Stolac. Nakon Marine, uslijedili su Ivan Baković, Frano Vlatković, Jelena Ćelić i Pero Pavlović. U dinamičnom pjesničkom cirkuliranju nastupila je odmah i druga skupina pjesnika: Sonja Jurić, Hrvoje Barbir, Đuro Vidmarović, Marko Bošković i Zdravko Kordić.

Hrvatski stećak dr. Vinku Grubišiću

Malu glazbenu uvertiru u poseban trenutak Vidoške pjesničke noći ostvarila je klapa Ar'ja, a zatim je najavljena dodjela nagrade Matice hrvatske Stolac, koja je, sasvim zasluženo, otišla u ruke hrvatskom književniku, antologičaru i jezikoslovcu dr. Vinku Grubišiću, profesoru emeritusu Sveučilišta Waterloo u Kanadi.

Grubišić je rođen u Posušju a u iseljeništvu živi od 1965. Nakon diplomiranja u Freiburgu i doktoriranja u Axi-en-Provenceu, dr. Grubišić od 1975. živi i djeluje u Kanadi, osobito se posvećujući pisanju za katedre hrvatskog jezika u svijetu. Od impozantnog broja njegovih djela izdvajaju se "Croatian grammar 1", "Croatian grammar 2" i "Croatian reader", odnosno, Hrvatska čitanka, čime je obogatio skromnu domaću produkciju udžbenika i priručnika hrvatskog jezika na inozemnim sveučilištima. Doktor Grubišić sinoć je primio nagradu "Hrvatski stećak", rad akademskog slikara Ernesta Markote, za svoj sveukupan rad, a nagradu mu je, uz prigodan govor, dodijelio predsjednik Matice hrvatske Stolac Mladen Bošković.

Nakon Grubišićeve prigodne zahvale, uslijedili su stihovi Miljenka Stojića i Srećka Marijanovića, a odmah zatim i posljednje skupine pjesnika: Vesne Hlavaček, Marele Jerkić-Jakovljević, Stjepana Šešelja i Ljube Krmeka.

Kraj prve Vidoške pjesničke noći obilježila je klapa Ar'ja te pozdrav i zahvala voditeljice Tine Laco, koja je u ime organizatora, izrazila želju za pjesničkim susretom na istome mjestu 2013.godine.

U prigodi malog jubileja Stolačkog kulturnog proljeća svjetlo dana je ugledalo je i deseto izdanje Godišnjaka za povijest i kulturu, čiji je urednik Željko Raguž.

 

Fotogalerija:

{gallery}kultura/knjizevnost/stolac{/gallery}


T.L. / I.Z.