Na lokalitetu iza zgrade opčine, u samom središtu Ljubuškog, u tijeku su iskapanja masovne grobnice, gdje bi prema saznanjima trebalo biti 5-6 žrtava komunističkog režima stradalih u veljači 1945.


Riječ je o iskapanjima četvrte masove grobnice u ovom mjestu, koje provodi  Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, uz suradnju s Vicepostulaturom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Podjetimo do sad su istražene tri masovne grobnice na području Ljubuškog u kojima je pronađeno više od 50 tijela.  U prvoj istraženoj masovnoj grobnici "Tomića njive" koja se nalazi u bilzini OŠ Marka Maručića pronađeno je 28 žrtava, u masovnoj grobnici "Bare" na lokaciji iznad starog komunalnog poduzeća u Ljubuškom pronađeni su ostatci 19 žrtava. Treća istražena grobnica je u neposrednoj blizini zgrade MUP-a Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH), gdje su u prvoj fazi eshumirani posmrtni ostatatci 7 osoba.

Prema tvrdnjama povjesničara, riječ je o žrtvama komunističkog režima, OZN-e, KNOJ-a i tzv. "Komande mjesta" iz veljače 1945.

Utemeljeno Povjerenstvo za općinu Čitluk

Planska istraživanja komunističkih zločina krenula su i na području općine Čitluk. Općinsko vijeće je naime na svojoj 30. redovitoj sjednici, pod predsjedanjem Marina Radišića, donijelo Odluku o obilježavanju i uređivanju grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području ove općine, dok su na 32. redovitoj sjednici vijećnici na prijedlog načelnika Ive Jerkića imenovali Povjerenstvo.

Na konstituirajućoj sjednici ovog tijela za predsjednika Povjerenstva izabran je Andrija Stojić, predsjednik MH Čitluk, dok su za članove imenovani fra Miljenko Stojić, Rade Stojić, Krešimir Šego, fra Kornelije Kordić, Ivica Šarac, Ilko Prusina, Ivan Stojić, Ivan Sabljić, fra Robert Jolić i Ivan Sivrić.

Članovi Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk u svom radu postupat će sukladno odredbama Odluke o obilježavanju i uređivanju grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, a za sljedeći sastanak bit će pripremljen prijedlog Pravilnika o radu, prijedlog izgleda obrasca za prijavu, kao i letak, priopćeno je iz novogormiranog Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području ove općine.

D.Š.