"U dvadesetak godina pod vlašću HDZ-a dobro je prošla samo Katolička crkva. Ona danas dominira u svakom pogledu i još se žali da je nitko ne uvažava. A podupire hrvatsku ekstremnu desnicu koja povijesnim revizionizmom, uz pomoć "Glasa Koncila", pokušava, bar na papiru, dobiti Drugi svjetski rat", kazao je za Novosti, samostalni srpski tjednik, koji izlazi u Zagrebu, predsjednik Komisije za međunarodne odnose Saveza antifašističkih boraca Ivan Fumić.

Ivan Fumić, nekadašnji djelatnik KOS-a i vojni tužitelj JNA, u ovom se razgovoru, kao i aktualni državni vrh, otvoreno deklarira kao protivnik istraživanja komunističkih zločina, poručujući Tomislavu Karamarku kako "Titovi komunisti nisu bili zločinci". Oštrica Fumićevih riječi, izrečenih u maniri ranih pedesedtih, upućena je naravno prema NDH, kao i prema HDZ-u i katoličkoj crkvi, koji su po njemu glavni nositelji tog povijesnog revizionizma.

KOS ranije o Jasenovcu, danas o logorima za "srpsku decu"

Fumić, koji je tek 1945. imao 12 godina, ističe kako je kao 12-godišnje dijete završio u nacističkom logoru na Banjici u Beogradu. Međutim, ne iznoseći svoja iskustva o navodnom boravku u beogradskom logoru, zbog čega u današnjoj Hrvatskoj uživa partizansku mirovinu, Fumić u maniru iskusnog agenta KOS-a nastavlja priču o navodnim logorima za djecu u NDH, tvrdeći kako su u tim logorima "djeca bila prepuštena opaticama, koje baš i nisu pokazivale ljudskost prema toj siročad". Naravno, ne navodeći pri tome nikakve dokaze.

Prema Fumićevim podvalama, koje prenose Pupovčeve Novosti, financirane iz državnog proračuna Republike Hrvatske, "kroz dječje logore, koje je imala samo NDH, prošlo je oko 15.000 mališana, uglavnom Srba", dok su, prema riječima ovog nekadašnjeg agenta KOS-a i vojnog tužitelja JNA "male Židove i Rome uglavnom likvidirali odmah, zajedno s roditeljima, ili su ih slali u konclogore".

>>Akademik Mirko Vidović u pismu Ivi Josipoviću: Jasenovac je bio 'operativan' i nakon službenog završetka rata

"Trećina njih je umrla ili stradala na druge načine, a ostali su preživjeli zahvaljujući Crvenom križu, dobrim ljudima i partizanima", tvrdi nekadašnji vojni tužitelj JNA.

Međutim, Fumić ne staje na tim brojkama. Nastavljajući realizirati dobivenu zadaću, ističe kako je "najmanje 36.000 djece ubijeno tokom rata, pogotovo nakon ofenzive na Kozaru, kada je više od 50.000 žitelja Kozare i Potkozarja završilo u Staroj Gradiški i Jasenovcu", očito ciljano želeći otvoriti prostor za nove partizanske mirovine financirane iz proračuna Republike Hrvatske.

Naravno za ovakve tvrdnje Fumić ne nudi nikakve relevantne i znanstveno utemeljene dokaze nego naglašava kako je do ovih zaključaka "došao na temelju svjedočanstva bivših logoraša i partizanskih boraca koji su te logore oslobađali". Ti podaci, kako kaže, objavljeni su u njegovoj knjizi "Djeca – žrtve ustaškog režima", koju je odlučio napisati kako bi, kako ističe, "podsjetio ljude na to tko je činio zločine u Hrvatskoj i BIH-u od 1941. do 1945.", odnosno pokušao dati svoj doprinos onemogućavanju istraga zločina počinjenih od strane Titovog komunističkog režima.

Počela obnova partizanskih spomenika u Hrvatskoj

Fumić također ističe kako je zahvaljujući novoj vlasti počela obnova partizanskih spomenika, koji su, kako ističe, srušeni u vrijeme HDZ-a.

>>Ivo Josipović: Prava partizana nisu onakva kakva bi trebala biti i to moramo promijeniti!

- Obnovljeni su spomenici u Srbu i Gudovcu, bit će i onaj na Petrovoj gori. Obnovljeni su i svi zagrebački spomenici antifašistima, ponajviše zahvaljujući Milanu Bandiću. Nova nas vlast, pak, u svemu uvažava, nakon što je stara radikalno srezala penzije pripadnicima JNA i antifašističkim borcima. Želimo da se naša prava izjednače s pravima branitelja iz Domovinskog rata, da za istu invalidnost dobijemo istu invalidninu, zaključuje Fumić, ponavljajući zapravo ono što smo krajem travnja čuli od aktualnog predsjednika Ive Josipovića.

 

R.H.