Emitirana je posljednja epizoda serijala "Jugoslavenske tajne službe" u kojoj su gledatelji imali prigodu vidjeti niz do sada skrivanih dosjea o likvidacijama hrvatskih emigranata, među njima i ubojstva Inina direktora Stjepana Đurekovića.

U ovom nastavku gledatelji su mogli vidjeti kako je Služba državne sigurnosti (bivša Udba) vrbovala ubojice, kako su se pripremale akcije te ono najvažnije: tko je odobravao likvidacije političkih protivnika!?

>>Bayerische Polizei - Josip PERKOVIC und andere wegen Mordes an Exilkroaten gesucht

Tako u presudi Višega njemačkog suda u Münchenu u lučaju Prates, prešućivanoj u nas, doslovce stoji: 'Do Titove smrti 1980. godine on je osobno donosio potrebne odluke. Nakon toga su za naredbe likvidacija bili zaduženi nositelji političkih funkcija u okviru pojedinih izvršnih komiteta Saveza komunista'.


Na kraju serijala otkriva se i kako su se Udba i KOS (vojna kontraobavještajna služba) planski uključile u proces raspada Jugoslavije i stvaranja nacionalnih država! Ciljevi ovog uključivanja su: amnestija za sve dotadašnje zločine, zauzimanje pozicije u novom sustavu i zadržavanje povlastica te utjecaj na političko-gospodarske tijekove, tvrde analitičati.


R.H.


Vezani članci: