Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će se počast vojnicima i civilima koje su partizani ubili tijekom II. svj. rata i nakon njega bacili u jamu koja je otkrivena prije 22 godine.Svetu misu predvodit će pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško a organizator komemoracije je udruga Hrvatski obredni zdrug Jazovka.

Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz bolnica 1945. godine. U jami Jazovka do sada je pronađeno 476 ljudskih kostura.

Protiv počinitelja nikada nije proveden sudski postupak.

Državni vrh u Brezovici

Istovremeno, u šumi Brezovici pokraj Siska svečano se obilježava Dan antifašističke borbe i 67. obljetnica pobjede nad fašizmom. Središnja svečanost započela je kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica gdje su predstavnici hrvatskoga državnog vrha, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, položili vijence i zapalili svijeće, a potom su se obratiti okupljenima. Vijenac je položio, u ime Oružanih snaga Republike Hrvatske zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatskegeneral pukovnik Slavko Barić.

>>Nikakve Brezovice ni partizanskog odreda nije bilo!

>>Lignje, štuke, pastrv(in)e kod Šaranove jame i ostale farse

Predsjednik Josipović uručit će tom prigodom odličja za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske u prigodi 71. obljetnice ustanka naroda Hrvatske i 67. obljetnice pobjede nad fašizmom. Pokrovitelj svečanosti u Brezovici je Hrvatski sabor, a u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), organizatora svečanosti, nazočne će pozdraviti predsjednik Saveza Ratko Maričić.


R.H.