Najviši predstavnici vlasti Republike Hrvatske danas su u šumi Brezovica svečano obilježili dan partizanskog ustanka. Središnja svečanost započela je kod spomenika Prvom partizanskom odredu gdje su predstavnici hrvatskoga državnog vrha, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, položili vijence i zapalili svijeće. Vijenac je položio, u ime Oružanih snaga Republike Hrvatske zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić. Pokrovitelj obljetnice u Brezovici, za razliku od one u Bleiburgu, je Hrvatski sabor.


U  ime  Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), pravnog sljednika nekadašnjeg SUBNOR-a, organizatora obilježavanja ove obljetnice, nazočne je pozdravi predsjednik Saveza Ratko Maričić. Zatim su se okupljenima obratili predsjednik Srpskoga narodnog vijeća i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac (SDSS), županica sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel, potpredsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović i na koncu Ivo Josipović.

'Ono što su 1941. bili antifašisti, to su 1991. bili naši branitelji', izjavio je danas predsjednik Josipović.

Zoran  Milanović je ustvrdio kako je u Brezovici peti puta, ali da prvi puta govori. 'Ne želim da se ovo pretvori u sat povijesti, ali antifašizam je bio bratski savez iz nevolje i nužde, savez dva naroda', rekao je Milanović, očito aludirajući na srpsko-hrvatski savez.

"Antifašizam predstavlja okupljanje i otpor nehumanim idejama. Motivi su bili duboko ljudski – otpor zlu. Ne smijemo odustajati od pokreta koji brani slobodu i pravo na posebnost", rekao je Zoran Milanović.

Predsjednik Josipović uručio je državna odličja za "osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske u prigodi 71. obljetnice ustanka naroda Hrvatske i 67. obljetnice pobjede nad fašizmom".

>>Nikakve Brezovice ni partizanskog odreda nije bilo!

>>Lignje, štuke, pastrv(in)e kod Šaranove jame i ostale farse

Dan antifašističke borbe obilježava se  22. lipnja, u spomen na osnutak prve partizanske postrojbe u Hrvatskoj. Nacistička je Njemačka, naime, toga dana napala dotadašnjeg saveznika Staljinov Sovjetski Savez. Time je jednostrano poništen Ribbentrop-Molotov pakt o savezništvu između nacističke Njemačke i komunističkog SSSR-a. Zbog novonastalih okolnosti, pripadnici Komunističke partije Jugoslavije, kao produžena ruka Moskve, u znak solidarnosti sa Staljinovim SSR-om također su prekinuli dotadašnje savezništvo i krenuli na ustanak protiv dotadašnjih saveznika. Prekid tog savezništva hrvatski je državni vrh obilježio danas u Brezovici.


D.Š.