Nakon što je Hrvatski Sabor ukinuo pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu, nije to učinio i za pokroviteljstvo nad velikosrpskom komemoracijom na Šaranovoj jami, gdje su Milorad Pupovac, Slavko Goldstein, predstavnici SAB-a, Ognjen Kraus, predstavnici banjalučke udruge "Jadovno 1941.", veleposlabnik Srbije u Zagrebu, te ministar MUP-a Dodikove Republike Srpske, "komemorirali žrtvama ustaškog zločina iz 1941.", što su prema tvrdnjama povjesničara i živućih svjedoka zapravo u najvećoj mjeri žrtve partizanskog pokolja počinjenog nad žrtvama križnog puta.


Izaslanik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac tom je prigodom istkanuo da su zločini u Jadovnom "matica svih kasnijih zločina druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i BiH".

>>Laži pred kojima zastaje pamet: Cijeloj Hrvatskoj podvaljena Šaranova jama kao masovna grobnica Srba i Židova

Ustvrdio je da "ovakva mjesta pokazuju kako je jedina funkcija režima Nezavisne Države Hrvatske bila istrebljenje Židova i Srba". Izrazio je uvjerenje da pjesme Juri i Bobanu i poglavniku NDH pjevaju ljudi koji ne znaju kakav je to zločinački režim bio, preporučivši, poput Ive Josipovića, pisanje nove povijesti po partijskim direktivama.

"Morali bi to moći znati, vlast bi im to morala omogućiti, napisati udžbenike o tome, a na nama je da i dalje inzistiramo na istini. Samo tako će one koji su veličali ustaške režime konačno biti stid kao i one koji ruše spomenike tih strašnih zločina", kazao je Pupovac.

Međutim, Milorad Pupovac, kao i njegovi istomišljenici, protiv je eshumiranja žrtava Šaranove jame, Jadovnog i sličnih mjesta ali je odriješit u zagovaranju propagiranja teza skovanih u velikosrpskim i jugoslavenskim tvornicama laži.

>>Velika povijesna podvala i laž: Hrvatske kosti u Šaranovoj jami pretvorili u srpske

Slično Pupovcu, razmišlja i predsjedik koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus, koji je javno zatražio  da se ponovno postavi spomen-ploča u uvali Slano na otoku Pagu koja je bila postavljena 2010. i odmah sutradan skinuta.

-"Istina o strašnim logorima na Velebitu i na Pagu mora doprijeti do hrvatske javnosti, jer će samo tako mladi znati što je bila Nezavisna Država Hrvatska i na čemu se zasnivala", rekao je Ognjen Kraus, ne nudeći pri tome, kao niti Pupovac, nikakvu mogućnost istraživanja tih navodnih stratišta niti utvrđivanje identiteta navodnih žrtava.

Milanovićev savjetnik i SUBNOR jedinstveni u veličanju velikosrpskih teza

U ime udruge partizanskih boraca, odnosno Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske,  Juraj Hrženjak kazao je "da je Jadovno bila tvornica ubijanja bez obzira koji podatak o broju ubijenih uzmemo kao vjerodostojan", navodeći pri tome pokazatelje iz publicističkih uradaka velikosrpskih i jugoslavenskih pisaca. Naravno, niti njemu ne odgovara utvrđivanje istine, nego kaže:

"Ako je istinit podatak da je tu 42.123 žrtava to znači da je od osnutka do zatvaranja, dakle od 8. do 22. kolovoza 1941. tu bilo dnevno likvidirano 466 ljudi. Ako se uzme podatak za koji postoje dokazi od 24 tisuće žrtava tada je ovdje ubijeno dnevno 266 ljudi", rekao je Hrženjak, ne pojasnivši pri tome zašto se njegova udruga i politički joj mentori javno protive

>>Ivan Fumić: 'Crkva podupire ekstremnu desnicu koja povijesnim revizionizmom pokušava dobiti Drugi svjetski rat'

Hrženjak je također naglasio kako navodne žrtve Jadovna i Šaranove jame "nisu bili ni ratni zarobljenici ni gerilci, ni građani koji bi javno iskazivali svoju ideologiju suprotnu ustaškom režimu već "samo Srbi i Židovi koji pri hapšenju nisu pružali ni otpor, sigurni u svoju nevinost".

Slavko Goldstein, savjetnik predsjednika Vlade Zorana Milanovića, kazao je kako u Hrvatskoj ima previše grobnica da bi se sve komemorirale, ali Jadovno je, prema njegovim tvrdnjama, grobnica koju treba redovito obilježavati jer je to prvi ustaški logor koji je NDH formirao s izrazito genocidnom namjerom.

"Dokaz da ovaj logor nije odgovor na partizanske akcije ili zločine nego istrebljenje leži u tome što je Jadovno formirano puna dva mjeseca prije partizanskog pokreta", zaključio je Goldstein, ne pojašnjavakjući pri tome zbog čega se protivi orvaranju tih grobnica, eshumiranju žrtava, identifikaciji i izradi poimeničnog popisa.

Nazočila visoka izaslanstva iz Beograda i Banja Luke

Današnjoj komemoraciji u Jadovnu nazočili su i mnogobrojni Srbi iz Srbije i BiH. Predsjednik banjalučke Udruge "Jadovno 1941. godine" Dušan Bastašić založio se da kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag postane memorijalni centar za koji nije dovoljno da ima samo spomenik i nekoliko putokaza.

Pozvao je okuplje građane na 6,5 km dugačku šetnju do mjesta Čačić Dolac. Taj je put nazvao stazom jadovničkih mučenika kojom su tisuće nevinih žrtava vezanih ruku i uz strahovitu torturu išle prema bezdanima Velebita gdje su pobijeni i gdje su i danas nesahranjeni ostaci njihovih tijela.

>>Lignje, štuke, pastrv(in)e kod Šaranove jame i ostale farse

Vijenac podno spomenika položili su i veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i  ministar MUP-a u Vladi Republike Srpske Stanislav Čado.

Uz Šaranovu jamu nedaleko spomenika vladika gornjokarlovački Gerasim održao je opijelo, a glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević pročitao je molitvu za mrtve Kadiš.

Zanimljivo je kako nitko od nazočnih nije pozvao na istraživanje masovnih grobnica Jadovno i Šaranova jama, niti na utvrđivanje poimeničnog popisa žrtava. Umjesto toga, hrvatskoj i svjetskoj javnosti opet su ponudili ničim podkrijepljenu velikosrpsku mitomaniju osmišljenu u vrijeme nekadašnje SFRJ.


Damir Šimić