Republika Hrvatska danas slavi 21. obljetnicu neovisnosti obilježavajući dan kada je Hrvatski sabor, na temelju rezultata referenduma, donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.Sabor je 25. lipnja 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj povijesni datum danas se slavi kao Dan državnosti i državni je praznik. Tu povijesnu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991.

-S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta, istaknuo je prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman u govoru zastupnicima Sabora prigodom donošenja ustavne odluke o samostalnosti Republike Hrvatske.

Zbog zahtjeva međunarodne zajednice, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene te ustavne odluke od 25. lipnja 1991. Istekom moratorija 8. listopada 1991. Republika Hrvatska raskinula je sve državno-pravne sveze s ostalim republikama te postala slobodna, samostalna i neovisna država.

Zanimljivo je kako dio međunarodne zajednice, pogotovo predstavnici Velike Britanije, i danas počesto znaju naglašavati kako je do proglašenja hrvatske samostalnosti i njezinog diplomatskog priznanja došlo prerano. Ovakvim pristupom zapravo žele poručiti kako je "hrvatski secesionizam" temeljen na želji za neovisnošću, a ne velikosrpska agresija, ključni razlog za izbijanje višegodišnjeg ratnog sukoba.

Do 2001. i dolaska na vlast Ivice Račana i Stjepana Mesića Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja, kao spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990.  Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskog sabora.

Znakovito je da je vladajuća kukuriku koalicija prije nekoliko mjeseci najavila ukidanje obilježavanja 25. lipnja kao Dana državnosti.

 

R.H.