Policijsku uprava Vukovarsko-srijemska zatražila je od Općine Borovo da u što kraćem roku utvrdi zakonitost postavljanja spomenika Vukašinu Šoškočaninu i spomenik poginulim pobunjenim Srbima od 1991. do 1996.


"Izveštavamo vas da je Ravnateljstvo policije u prethodnom periodu zaprimilo više anonimnih podnesaka kojima se izražava nezadovoljstvo i ogorčenost građana zbog nezakonito postavljenih spomen-ploča i spomen-obeležja poginulim srpskim dobrovoljcima koji se nalaze na mesnom groblju u Borovu i na području Vukovara, na vojnom groblju Aleja, budući da se istima veličaju poginuli pripadnici srpskih paravojnih jedinica od 1991. do 1995. godine, među kojima ima i onih koji su osuđeni za najteže oblike agresije na Republiku Hrvatsku te počinjenje ratnih zločina", navedeno je u dopisu koji je potpisao načelnik krim-policije Goran Lovrić.

>>Neovisna Hrvatska prepuna četničkih spomenika

Uz dopis je dostavljena i fotografije koje je, navodi policija, anonimno zaprimila od građana. Na fotografijama se nalazi grobnica Vukašina Šoškoćanina, jednog od vođa srbijanske pobune u Borovu, te spomenik poginulim pobunjenim Srbima poginulima od 1991. do 1996.

Međutim, preko portala snv.hr, glasila Pupovčevog Srpskog narodnog vijeća iz općine Borovo poručuju kako je sve u skladu sa zakonom.

U Općini Borovo tvrde kako je postavljanje spomenika na groblju uređeno zakonom o grobljima i da je sve u skladu s njegovim odredbama. Istog mišljenja je i Opštinsko veće, koje je o ovom dopisu raspravljalo na izvanrednoj sednici. Vjećnici smatraju kako je u ovom slučaju riječ o još jednom pritisku na Borovo zbog ratnih događanja, prenosi glasilo Milorada Pupovca.


R.H