Političari, institucije i dio medija u Republici Hrvatskoj godinama se ponašaju kao suradnici tužiteljstva u procesima koji su pred Haškim sudom vođeni, ili se još uvijek vode, protiv najviših hrvatskih časnika. Primjera za dokazivanje takvih tvrdnji imamo na svakom koraku. Najsvežiji od njih kazuje kako institucije Republike Hrvatske od zatočenog generala Slobodana Praljka, na ime PDV-a za knjige o Domovinskom ratu, potražuju nevjerojatnih 628.726,64 kuna. Istodobno su HHO koji je, prema službenim pokazateljima, iznesenim u haškoj sudnici, imao godišnje donacije u iznosu od 500 000 dolara oslobodili PDV-a i to za fabriciranje nevjerodostojne i neistinite dokumentacije, kakvom ju je okarakterizirao upravo Haški sud.

Naime, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak Ministarstva financija donio je 11.5.2012. rješenje kojim se odbija žalba poreznog obveznika OKTAVIJAN d.o.o. iz Zagreba, i kojim se nalaže da bez prava na žalbu mora izvršiti uplatu  628.726,64 kuna zbog neplaćenog poreza na 18 (osamnaest) knjiga autora Slobodana Praljka.

Spomenuto Rješenje, naime, donijeto je na temelju mišljenja Ministarstva kulture iz 2008., i to pod obrazloženjem „da se radi o brošurama koje se ne mogu smatrati knjigama“. Slobodan Praljak svojim je dopisom od 1. veljače 2012., zatražio od ministrice kulture ponovnu prosudbu mišljenja iz 2008. godine. Međutim, do danas nije dobio nikakav odgovor.

Umjesto toga u rješenju Ministarstva financija zaključeno je da „sporna izdanja žalitelja nemaju stručni, znanstveni, umjetnički, kulturni i obrazovni sadržaj, pa se ne radi o knjigama u smislu propisa koji reguliraju oporezivanje porezom na dodanu vrijednost po povlaštenoj stopi od 0%, odnosno iste podliježu oporezivanju po stopi od 22%...“

Naime, general Slobodan Praljak autor je tih 18 "spornih" knjiga koje ČINJENICAMA i dokumentima govore o Domovinskom ratu, posebno o odnosima Republike Hrvatske i BIH. Radi se o knjigama koje su zbirke izvornih dokumenata, s uvodnim komentarima autora koji je vjerodostojan sudionik i svjedok Domovinskog rata.

Sporne publikacije su katalogizirane, klasificirane i kao takve dostupne najširoj javnosti u NSK, što ih po svakoj logici svrstava među knjige a ne među nekakvu šund literaturu.

Tuđman: Umjesto da financira obranu optuženih, država ih financijski kažnjava

"Rješenje Ministarstva financija u slučaju generala Slobodana Praljka krajnji je dokaz političke neodgovornosti i oportunizma, politike koja se kontinuirano vodi od 2000. godine", smatra saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman.

Upravo na ovu temu, dr. Tuđman je uputio zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

"Naime, bilo bi normalo da su dokumenti - koje je prikupio i objavio general Praljak u svojim knjigama  - objavljeni od strane znanstvenih,  stručnih ili državnih institucija uz financijsku potporu hrvatske države. Radi se o službenim dokumentima  koji su nužni za obranu hrvatskih časnika i dužnosnika u Haagu, pa zato Hrvatskoj mora biti u interesu da ti dokumenti budu dostupni i javnosti i sudu i istraživačima suvremene hrvatske povijesti. Dakle, umjesto da država preuzme na sebe odgovornost prikupljanja i objavljivanja tih dokumenta, ona je odgovornost za to prebacila na generala Praljka. Umjesto da financira njegovu obranu, ona ga financijski kažnjava i onemogućuje da objavljuje istinu o državnoj politici koju brani".

Tuđman također smatra da "gramzivost porezne uprave za punjenjem državnog proračuna ne može biti opravdanje za napisano rješenje, prvenstveno zbog toga što je zasnovano na netočnim podacima.

"Osim financijskih nesagledive su političke posljedice predmetnog rješenja", tvrdi dr. Miroslav Tuđman.

"Tim rješenjem se implicira da će sve one publikacije koje donose izvorne dokumente i činjenice o Domovinskom ratu, dakle sve one koje nastoje prikazati povijesnu istinu o suvremenoj hrvatskoj povijesti biti oporezivane kao šund – za razliku od onih koji kriminaliziraju Domovinski rat", ističe dr Miroslav Tuđman u zastupničkom pitanju upućenom predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

Zbog čega PDV nije naplaćivan HHO-u?

Usporedbe radi, ovdje je zanimljivo pripomenuti kako je prvostupanjskom presudom generalima Gotovini, Markaču i Čermaku, kao nevjerodostojna i neistinita, odbačena dokumentacija koju je sudu svojevremeno dostavio HHO.

Čelnici HHO-a su tijekom sudske rasprave posvjedočili da su u razdoblju od 1996. godine godišnje primali 500.000 dolara za fabriciranje te dokumentacije, na koju hrvatske institucije nikada nisu naplaćivale PDV.

Međutim kad je u pitanju obrana hrvatskih generala i istine o Domovinskom ratu, onda institucije Republike Hrvatske imaju sasvim drugačije kriterije.

Dok su s jedne strane nevjerodostojnu i neistinitu građu HHO-a, financiranu od strane različitih međunarodnih institucija i udruga, oslobađaju od plaćanja PDV-a, s druge strane od zatočenog genera Slobodana Praljka potražuju 628.000 kuna na ime PDV-a, i to na ime knjiga tiskanih u vlastitoj naknadi i dijeljenih potpuno besplatno.

Ovakvi potezi državnih institucija zorno dokazuju kako službena hrvatska politika ne podržava napore istinitog istraživanja i prikazivanja  suvremene hrvatske povijesti i Domovinskog rata, nego dopušta da noviju hrvatsku povijest odredi haško tužiteljstvo ili nekadašnja druga strana u sukobu.

Takve su poruke u dubokoj suprotnosti s temeljnim vrijednostima na kojima je uspostavljena i stvorena suverena i samostalna hrvatska država.

Da li je to očito i vladajućim strukturama?


R. Horvat