U organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet i Hrvatskog intelektualnog zbora u BiH sinoć je u Mostaru održana javna tribina "Žrtve i mučenici Drugoga svjetskog rata i poraća u BiH". Na tribini su govorili dr. sc. Mile Lasić i vojni ordinarij mons. dr. Tomo Vukšić, koji su bili sudionici međunarodnog znanstvenog skupa „Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine" održanog 25. i 26. travnja u Zagrebu.


Uvodničar i predsjednik Hrvatskog intelektualnog zbora u BiH dr. sc. Mile Lasić govorio je o anomalijama u pravnom sustavu BiH koje se koriste za onemogućavanje istraživanja zločina komunizma, koji spadaju u najteže oblike kršenja međunarodnih konvencija o pravima čovjeka.

-Unatoč činjenici da čitav niz međunarodnih konvencija zahtjeva osudu svih totalitarnih režima i ideologija, aktualni Zakon o kaznenom postupku (ZKP) ne poznaje kaznena djela nastala prije devedesetih godina, što samo po sebi onemogućava kvalitetno istraživanje komunističkih zločina u ratu i poraću, kazao je Lasić, ističući kako je pažnja domaće javnosti fokusirana na događaje iz posljednjeg rata u kome je živote izgubilo stotinjak tisuća osoba.

"U zadnje vrijeme se nešto događa i na međunarodnom planu. Pa se tako održavaju međunarodni skupovi, poput nedavnog u Zagrebu, u čijem su radu sudjelovali predstavnici Slovenije, Hrvatske i BiH", kazao je Lasić.

Dodao je kako je istraživanje partizansko-komunističkih zločina, kao i sama ta sintagma kada se prvi put pojavila u bh. javnost prije nekoliko godina, izazvala čuđenje dijela javnosti s obzirom da se o tim zločinima, zbog komunističke diktature, nije govorilo više od 50 godina.

Mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, istaknuo je kako se on u svojim istraživanjima ove teme, kao katolički biskup i teolog, usredotočio na traženje mogućih svetaca Katoličke crkve, koji su u Drugom svjetskom ratu izgubili živote.

U svome izlaganju mons. Vukšić je iznio statističke podatke o stradanju katoličke crkve u BiH tijekom i nakon II. svjetskog rata, ističući kako su 1945., kada je ubijeno više od stotinu svećenika i redovnika, i 1949., kada je BiH ostala bez ijednog biskupa, bile najteže godine za katoličku crkvu u BiH, koja je tih godina bila izvrgnuta brutalnom  progonu organiziranom od strane komunističkih vlasti.

"Brojni su konkretni primjeri kršćanske svetosti, kršćanskog mučeništva, primjeri svećenika koji su u tim teškim vremenima ostali vjerni svom kršćanstvu, svom uvjerenju i svom svećeničkom poslanju, bez obzira na patnje i stradanja kojima su bili izloženi", kazao je Vukšić, iznoseći pri tom primjere  don Weldemara Maksimilijana Nestora - župnika u Drvaru, don Vide Putice - župnika u Prenj-Dubravi, don Ante Zrne - župnika u Viru kod Posušja, ubijenog na Daksi, fra Valentina Zovke i fra Andrije Topića - pobijenih na Kočerinu, fra Marka Barbarića - ubijenog na Širokom Brijegu, te mnogih drugih.


M.B.