Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je da potpredsjednik stranke Damir Jelić nije pretjerao kada je Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji usporedio s Jasenovcem i Bleiburgom, smatra predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko,


'On je upotrijebio neke jake slike, vjerojatno je bio ponukan samim zakonom koji je protiv života', rekao je novinarima Karamarko u Saboru, ustvrdivši da su slike bile jake i da Jelić nije pretjerao.

>>Saborska većina usvojila Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Karamarko je kazao kako je to Jelićev stav te da ne može ni jednom od članova govoriti što će govoriti.

Podsjetivši kako su HBK i papin nuncij u Hrvatskoj zatražili da se taj zakon ne izglasa, Karamarko je kazao da je Jelić kao praktični vjernik izrekao to kako je izrekao, javlja Hina.

'Vi znate da smo mi konzervativna, desničarska stranka, koja zauzima i centar s tim da imamo stajališta koja ima većina pučkih stranaka u Europi', kazao je Karamarko.

Dodao je da HDZ ima istovjetne stavove s crkvom i da će svi oni koji će ići na to da Zakon o pomognutoj oplodnji ne prođe, odnosno da ga se jednog dana sruši, imati njihovu potporu.

>>HBK: Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji duboko nemoralan i nehuman

Predjsednik HDZ-a je najavio da će u nastavku rada Sabora na jesen zastupnici njegove stranke biti puno aktivniji i žešći.

-HDZ je bio pasivan dok se brinuo oko stranačkih izbora, ali je stanje u posljednjih mjesec dana bitno drugačije, kazao je Karamarko.

Kad je riječ o radu na zakonima, HDZ nije zadovoljan radom vlasti koja se, po Karamarkovom mišljenju, gotovo šest mjeseci bavila izvješćima za prošlu i pretprošlu godinu i na taj način kupovala vrijeme da bi na kraju u tjedan dana ugurala toliko bitnih zakona kako bi prošli.

Ocijenio je da to nije demokratski ni korektno prema hrvatskoj javnosti, a da se HDZ stavlja u nezgodnu poziciju u kojoj zakonske prjedloge dobiva sat vremena prije sjednice.

Kad je pak u pitanju već ustaljena praksa curenja informacija iz Uskoka u dio medija, Karamarko na to gleda kao na stalni problem.

-'Mi to već gledamo godinama, mnogi interesantni tekstovi svjedočanja i iskaza cure u javnost i to u sasvim određene medijske kuće', kazao je Karamarko.

Za navodni iskaz po kojem je Čobanković rekao da se bojao tadašnjeg premijera Ive Sanadera, Karamarko je rekao da svatko ima mjeru do koje sluša šefa, ali da u trenutku kad zapovjed tjera u bezakonje tu prestaje i otkazuje se poslušnost. Najavio je da će razgovarati s bivšim ninistrom Petrom Čobankovićem.


R.H.