Javna je tajna kako je nekadašnja EEZ, odnosno Europska Unija, početkom devedesetih u svoj sastav željela isključivo tadašnju Jugoslaviju, reformiranu po modelu Ante Markovića i Budimira Lončara.

Budimir Lončar i Stjepan MesićMeđutim, status pridruzene članice EU i 5,5 milijardi dolara financijske pomoći, koje je EU ponudila krajem 1990. godine Jugoslaviji, predsednici republika bivše Jugoslavije su jednoglasno odbili, što potvrđuje i izjava tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Makedonije Kire Gligorova.

Do promjene nije došlo niti onda kada je pod pritiskom Bruxellesa u fotelju predsjednika Predsjedništva sjeo Stjepan Mesić.

Upravo dok je Mesić sjedio na čelu jugoslavenskog predsjedništva, krenula je brutalna velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku. Istodobno, na prijedlog Budimira Lončara, EU i UN donose rezolucije o embargo na prodaju naoružanja svim stranama u tadašnjoj Jugoslaviji, što samo po sebi, kada se zna tko je kontrolirao JNA, navodi na zaključak kakav se završetak rata priželjkivao.

>>Veljko Kadijević: "Mesić je predlagao da uhapsimo Tuđmana i Miloševića i očuvamo Jugoslaviju" (Video)

Stoga ne treba biti iznenađen aktivnostima Stjepana Mesića nakon 1994., niti najnovijim planovima o tzv. regionalnom povezivanju odnosno Zapadnom Balkanu, kao istoznačnici za četvrtu Jugoslaviju, u kojima ponovo Mesić, Lončar i njihovi istomišljenici imaju značajne uloge.


R.H.