Kupujete maslinovo ulje jer se želite hraniti zdravije. No, jeste li pomislili da ekstradjevičansko maslinovo ulje, za koje izdvajate poveći iznos, može sadržavati sumnjive tvari i klorofil, koji daje okus kao i maslinovo ulje, te da, zapravo, koristite sojino ili druga jeftinija ulja?


Tom Mueller, autor knjige Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil, tvrdi da je 70 posto ekstradjevičanskog maslinovog ulja diljem svijeta razrijeđeno drugim uljima i kupcu nepoznatim tvarima, pa nije baš dobro za zdravlje.

Mueller tvrdi da je kvaliteta ekstradjevičanskog maslinovog ulja ugrožena u cijelom svijetu. Primjerice tijekom testiranja autentičnosti ekstradjevičanskog maslinovog ulja od strane dobavljača, tijekom 2012. nitko nije dobio certifikat. Testovi za provjeru na UC Davisu 2011. dali su slične rezultate.

Pitate se kako onda perepoznati kvalitetno maslinovo ulje.Teško je to reći samo po okusu. Čak se i stručnjaci znaju zbuniti tijekom ispitivanja okusa. Ipak, postoje dva načina.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje se zgusne kad je hladno. Kada se boca nalazi u hladnjaku, ulje bi trebalo postati mutnije i zgusnuti se. Kad se ugrije, postaje opet tekuće. Dakle, ulje koje se ne zgusne u hladnjaku nije čisto ekstradjevičansko ulje.

Osim toga, pravo ekstradjevičansko ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju gorjeti. Ako ne gore, ulje nije čisto.

Što se tiče kupnje ekstradjevičanskog maslinovog ulja,najbolje mjesto za to kod lokalnih proizvođača koje poznajete. Sljedeći najbolji način je pronaći tvrtku čiji proizvodi imaju certifikat da je ulje čisto i organsko. Cijena nije pouzdan pokazatelj.

M.B.