Usvajanje prijedloga zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, naljutilo je Andriju Hebranga koji tvrdi da je riječ o smicalici sa ciljem zaustavljanja istraživanja komunističkih zločina što ih provodi Ured, na čijem je čelu.


–  Trebalo je četiri godine da Zakon stupi na snagu, još godina da profunkcionira Ured, a protivnici istine ukinuše ga u tri mjeseca. Paradoksalno, za moj Zakon su glasovali i SDP-ovi zastupnici, dosljedni su, nema što, ogorčen je bio Hebrang u izjavi za Novi list, kojeg nije nimalo impresionirala vladina odlučnost izražena u zakonskom prijedlogu da se brine o »vječnim počivalištima svih žrtava Drugog svjetskog rata i komunističkog režima«

>>Vlada prihvatila prijedlog zakona o istraživanju, uređenju i održavanju grobalja žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća

– Radi se o tipičnoj udbaškoj smicalica sa ciljem zaustavljanja istraživanja što ih provodi naš Ured u čijem su nazivu komunistički zločini. Zakon je protivan Rezoluciji Vijeća Europe koja govori samo o komunističkim žrtvama, s obzirom da su grobovi ratnih žrtava već riješeni. U Hrvatskoj su grobovi antifašističkih boraca obilježeni, dok je grobove ustaša i domobrana, naredbom iz 1945. dao preorati Vicko Krstulović i njih više – nema. Ministarstvo branitelja koje preuzima poslove Ureda prekinut će proces otkopavanja masovnih grobnica žrtava komunističkih zločina. Isto je 2000. napravio Ivica Račan ukidanjem saborske komisije za utvrđivanje žrtava Drugog svjetskog rata, upozorava Hebrang, ali se ne predaje.

>>Komunistički zločini: Na obroncima Medvednice pronađena masovna grobnica

Nadu da sve još nije propalo pruža mu činjenica da je u veljači Joseph Daul, predsjednik Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, pisao premijeru Zoranu Milanoviću tražeći od njega da ne zatvara Ured kao tijelo neovisno o vlasti.

– Zbog ovoga ćemo EU dignuti na noge. Bitka za istinu se nastavlja, zaključuje Hebrang.

Prije tri mjeseca i Hrvatska biskupska konferencija apelirala je da se omogući daljni rad Ureda. Govoreći na sjednici Vlade, Milanović je istaknuo kako je svjestan da je u pitanju delikatna materija koja će »izazvati rasprave u kojima će uvijek biti emocija, prijepora, tuge i boli«.


R.H.