Nakon burnih rasprava oko tog vrlo „vrućeg“ pitanja, ova je Vlada napokon odlučila i zakonski urediti pitanje vojnih groblja iz Drugog svjetskog rata, a na tragu onog što svojedobno zastupao i pokojni predsjednik Franjo Tuđman, tvrdi zadarski voxportal, komentirajući vladin prijedlog zakona koji bi se uskoro trebao naći u saborskoj proceduri, a kojim bi se istrazila, uredila i odrzavala vojna groblja zrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja od 1941. do 1945. godine.


Kako je pitanje ovih groblja podizalo prašinu bez obzira tko bio na vlasti, a posebice dio prema kojem bi se, ovisno o situaciji, sve zrtve zajedno pokapale, Zakonom bi se napokon odredilo koja bi se to grobna mjesta obiljezila i na koji način. Međutim, je li to u praksi moguće provesti pokušali su otkriti novinari zadarskog voxportala.

Politički zatvorenici poručuju: Pronaći počinitelje

No, ono što je zanimljivo kod ovog zakona jest da precizira i tko su zrtve poslijeratnog razdoblja. Tako se, naime, zrtvama smatraju i oni koji su smrtno stradali i nakon 1945., a to su „zrtve komunističkog rezima na području Hrvatske i u inozemstvu“.

Dakle, pod tim se pojmom podrazumijevaju i svi koji su ubijeni u izvansudskim egzekucijama, u zlostavljanjima u zatvorima, terorističkim i gerilskim napadima, kao i atentatima.

Cilj ovog Zakona je, kako je naglasio ministar branitelja, da sve kosti dobiju svoj mir, odnosno vječno počivalište. Istodobno, Andrija Hebrang smatra kako se ovim zakon vrši opstrukcija istrazivanja zločina komunizma.

>>Hebrang: Udbaši zele zaustaviti istrazivanje komunističkih zločina koje je u tijeku

Ovim bi napokon ta tema, oko koje su koplja ukrštavali ponajviše politički zatvorenici i pripadnici različitih partizanskih udruga, bila zaključena, kaze se u članku.

Zapravo, donošenje prijedloga ovog zakona barem je donekle ujedinilo mišljenja i jedne i druge grupacije, ako uzmemo za primjer zadarske udruge.

Naime, i jedni i drugi su rekli kako pozdravljaju ovaj zakon jer su sve te zrtve zasluzile da im se znaju grobovi, pa i nakon toliko godina.

Bruno Zorić, predsjednik Udruge političkih zatvorenika, kazao  je kako su uvijek bili za to da se ti grobovi pronađu i označe, ali i da se utvrde počinitelji zločina.

- Mnoga mjesta još nisu istrazena, nema sela gdje nije bilo zrtava. Znamo za 800, 900 grobova koji nisu istrazeni i to je skrivanje zločina koje su počinili komunisti poslije Drugog svjetskog rata. U Vladi su djeca bivših komunista i oni zele sakriti istinu i ne zele da se otkriju zločini počinjeni u zatočeništvima - naglasio je Zorić.

>>IVAN ZVONIMIR ČIČAK: Hrvatskom vladaju potomci komunista

Dodaje kako smatra da je hrvatski narod dao tolike zrtve u ratu i poraću i činjenica da su danas zivi oni koji su te zločine počinili, govori za sebe.

- Ne samo da treba pronaći grobove zrtava nego i suditi onima koji su zivi, a koji su ih počinili jer ti zločini ne zastarijevaju. Moraju se dati na sud i na taj se način kazniti - kategoričan je Zorić.

Dakle, samo ideju o pronalazenu i odrzavanju tih grobišta podrzava, ponajviše zbog potomaka zrtava, neovisno radi li se o ustašama ili komunistima, ali ne podrzava to što počinitelji nisu kaznjeni, te da su i dalje „nedodirljivi“.

Obiljeziti i urediti grobna mjesta

U Udruzi antifašista i antifašističkih boraca Zadarske zupanije također podrzavaju budući zakon jer zrtve su ipak zrtve, neovisno s koje strane bojišnice su se nalazile u vrijeme Drugog svjetskog rata.

- Smatram da je došlo vrijeme da se to napravi, bez obzira je li zrtva bio zločinac, domoljub ili netko drugi. Čovjek je ljudsko biće i treba mu se znati njegovo vječno počivalište - smatra Jakov Jukić, član predsjedništva Udruge antifašista.

Ideja o pronalasku, obiljezavanju i daljnjoj brizi o grobnim mjestima svakako se treba raditi precizno, istaknuo je, a ne da se ista obiljezavaju napamet.

- Kod nas se događalo da se stavljaju razna obiljezja na grobove, a da nitko nije znao lezi li u njemu netko, ili ne. Koliko je samo partizana poginulo u Drugom svjetskom ratu, a ima na tisuće neistrazenih grobova i ne zna gdje su pokopani ti poginuli - kazao je Jukić.

>>U Srbu se orilo - 'Mesiću cigane'

Doduše, upozorio je i na činjenicu da će se teško moći obiljeziti svi grobovi jer je puno njih bilo i na istočnom frontu, ponajviše u Rusiju odakle su se neki vratili, ali većina ih je ostala tamo.

No, treba vidjeti kad zakon stupi na snagu kako će se isti provoditi u djelo, odnosno „hoće li ta ideja biti izvediva“.

Stupanjem na snagu prestat će postojati svi dosadašnji akti vezani uz tu temu, ali s radom prestaje i Ured za pronalazenje i obiljezavanje zrtava komunističkih zločina, osnovan prošle godine, što mnogi ocjenjuju kao primjer otvorene opstrukcije istrazivanja komunističkih zločina od strane vladajuće kukuriku koalicije.

 

R.H.