Djelatnici vrgoračkog komunalnog poduzeća u blizini Novog groblja kod Vrgorca pronašli su ljudske kosti za koje se pretpostavlja kako pripadaju civilima i ratnim zarobljenicima koje su partizanske postrojbe i OZN-a odveli iz zatvora u Ljubuškom krajem siječnja 1945.


Nakon dojave o otkriću, na teren je izišla policija koja je nakon pregleda lokacije obustavila daljnje radove, kao i istrazni sudac Drzavnog odvjetništva i patolog koji bi trebali utvrditi o kakvom se nalazu točno radi.

Prema nesluzbenim saznanjima riječ je o masovnoj grobnici na Novom groblju, gdje su prema iskazima niza očevidaca nalazi masovna grobnica s tijelima ratnih zarobljenika i civila odvedenih krajem siječnja 1941. iz zatvora OZN-e u Ljubuškom, o čemu smo u više navrata pisali.

>>ISTRAGA: Zbog čega DORH opstruira eshumaciju masovne grobnice na Novom groblju u Vrgorcu?

Upravo na tom mjestu 29. siječnja 1945. pripadnici 4. dalmatinske partizanske brigade, Ureda OZN-e u Ljubuškom, 3. brigade KNOJ-a BiH i tzv. Komande mjesta Ljubuški likvidirali su veći broj civilnih osoba i ratnih zarobljenika, prethodno odvedenih iz središnjeg zatvora OZN-e u Ljubuškom.

>>Borislav Matković: Politika i dalje ograničava ekshumacije i istrazivanja komunističkih i četničkih zločina

Prema nekolicini iskaza, spomenuto je mjesto sluzilo istoj svrsi tijekom veljače i ozujka 1945. pa se stoga osnovano pretpostavlja da bi upravo na tom mjestu moglo biti i tijelo kojeg od hercegovačkih franjevaca pobijenih u veljači 1945. a za kojima se i danas traga.

 

Damir Šimić