Prije 67 godina, točnije u svibnju 1945. godine, a nakon završetka II. Svjetskog rata, u triljskom se kraju dogodio stravičan zločin nad dvojicom hrvatskih vojnika iz Vedrina kod Trilja čiji su zemni ostaci pronađeni i ekshumirani u utorak, 31. 7. 2012. godine. zrtve su 25 godina stari Ivan Bacelj, fratar koji je nakon pet godina franjevačke gimanzije napustio svećenički poziv i odazvao se pozivu Domovine, kao i njegov susjed i druga zrtva Ivan Šipić, pridruzivši se tadašnjoj hrvatskoj vojsci. Prema riječima svjedoka, nad njima su osam dana svakojaka zvjerstva i mučenja vršili pripadnici lokalnog partizanskog pokreta, odnosno pripadnici, nekad 'slavne' 10. dalmatinske udarne brigade, javlja ferata.hr.


Obitelji mučenih i ubijenih godinama su morale šutjeti o navedenom događaju, iako se znalo tko su izvršitelji i gdje je mjesto ukapanja. Ništa bolja situacija nije bila ni u slobodnoj Hrvatskoj. Uz bezbroja obećanja obiteljima, ipak se sve činilo da se zločin ne otkrije niti tijela ekshumiraju i pokopaju u obiteljsku grobnicu. Zahvaljujući prvenstveno don Stipi Ljubasu, triljskom zupniku i dekanu Cetinskog dekanata kao i velikoj podršci Mjesnog odbora i mještana Vedrina, Grada Trilja te obitelji, danas su nakon dvodnevog traganja pronađeni zemni ostaci zrtava pokraj rijeke Rude na predjelu Gubavica. Počivali su pod zemljom u neposrednoj blizini vlastitog doma u koji nikad nisu stigli vraćajući se nakon rata iz Zagreba.

U tzv. slobodnoj zemlji, ex Jugoslaviji, zatrta su sva njihova ljudska i svaka druga prava, zvjerskim mučenjima koja su trajala osam dana i noći, da bi ih potom njihovi krvnici polumrtve, ali još uvijek sa znakovima zivota, bacili u jedan od rukavaca rijeke Rude, tzv. Oko. Nakon što je voda presušila tijela su isplivala, djeca čobani su ih vidjeli i trčeći dojavili u selo. Zločinci su brzo reagirali i zakopali ih u neposrednoj blizini zavezane zicom jednog uz drugoga. Osamdesetih je godina prošlog stoljeća na tu jamu bačeno na desetke tona zemlje kako se za njih nikad ne bi saznalo. No, njihova se zlobna predviđanja nisu ostvarila. Njihovi mučitelji i ubojice su tadašnji 'pobjednici' - partizani, susjedi koje obitelji zrtava i triljski kraj poznaju cijeli zivot!!!

O tom tuznom događaju nikad se nije smjelo javno govoriti ni u ex Jugoslaviji, a na zalost ne previše niti u slobodnoj Hrvatskoj. Kad god se pokušavalo nešto učiniti kako bi se zrtve ekshumirale i dolično sahranile uvijek je 'netko' iz 'nekih' političkih krugova imao nešto protiv toga. Sve što obitelji zratva danas zele je dostojno ih sahraniti u obiteljske grobnice, a zločincima opraštaju sva zlodjela smatrajući da su svojim činima dovoljno kaznjeni.

Zemne ostatke zrtava danas su ekshumirali dr. Antonio Alujević i njegovi suradnici sa Zavoda za patologiju KBC-a Split. Nakon obrade, zemni ostaci će biti sahranjeni u obiteljske grobnice gdje će konačno počivati u miru!

A.B.