U Sinju se s nestrpljenjem očekuje sutrašnja 297. alka. U grad su već stigli mnogobrojni gosti iz svih krajeva zemlje, ali i iz svijeta, a među njima su i najviši predstavnici drzavnog vrha na čelu sa Ivom Josipovićem.
Tijekom boravka u Sinju predsjednik Ivo Josipović će, kako je najavljeno, zajedno s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem i najvišim duznosnicima Hrvatske narodne stranke nazočiti svečanom otvorenju obnovljene obiteljske kuće nakadašnjeg partizanskog političkog komesara Ante Mike Tripala, koga se posljednjih godina pokušava promovirati u "borca za ljudska prava i jednoga od nositelja Hrvatskog proljeća".

Međutim, ratni zivotopis Ante Mike Tripala prije je sve drugo nego zivotopis jednog borca za ljudska prava. Tripalo je, naime, zajedno sa Pekom Bogdanom i Brunom Vuletićem, od samog početka pripadao vrhu sinjske revolucionarne komunističke elite.

>>Trilj: Eshumacija zrtava komunizma

Završetak rata dočekao je na mjestu političkog komesara u jednoj od postrojbi VIII. dalmatinskom korpusu, i to u strukturi koju je kontrolirao bosanski Srbin Boško Šiljegović, politički komesar VIII. dalmatinskog korpusa i osoba od velikog povjerenja Aleksandra Leke Rankovića.

>>Podi kod Trilja: Više od stotinu zarobljenika bačeno u jamu

>>Mosorski partizanski odred likvidirao hrvatske mladiće i bacao ih u jame

Tripala se, međutim, izravno ne spominje u kontekstu najbrutalnijih komunističkih zločina kakvi su oni na Kočevskom rogu, Vrgorcu, Širokom Brijegu i Mostaru, čiji je očevidac bio. Međutim, njegovo ime se izravno veze za komunističke zločine nad ratnim zlarobljenicima i civilnim osobama u Kninu i Drnišu, uključujući i zatrpavanje zemljom nekoliko stotina ratnih zarobljenika u jednom rudniku.

>>Vrgorac i Biokovo prepuni masovnih grobnica koje svjedoče o zločinima komunizma

Zanimljivo je također kako postoji iskaz i danas zivuće osobe koja tvrdi kako je na samom kraju rata u okolici Sinja osobno vidjela Miku Tripala kako na strijeljanje odvodi jednu skupinu civila u kojoj je bilo i nekoliko svećenika.

Prema tvrdnjama te osobe, početkom devedesetih osobno je podsjetio Tripala na taj događaj. Međutim, Tripalo je na spomen tog događaja iznenada poblijedio i negirao svoje sudjelovanje u njemu.

-Nikada se više nismo susreli, jer je Miko svaki susret izbjegavao, iako smo se poznavali još iz djetinjstva, kazao je naš sugovornik, zatrazivši da mu se zbog situacije koja trenutačno vlada u Hrvatskoj ime javno ne spominje.

Slušajući ove tvrdnje i upoređujući ih s pokušajem aktualnih vlasti da od jednog partizanskog političkog komesara i sudionika u nizu najbrutalnijih komunističkih zločina preimenuju u "borca za ljudska prava" moramo se zapitati mozemo li uskoro isto očekivati i u slučajevima Tripalovih suboraca: Brune Vuletića, Milke Planinc, Veljka Kadijevića, Budimira Lončara, Sime Dubajića, Boška Šiljegovića, Peke Bogdana ili pak njihovih izravnih zapovjednika Aleksandra Rankovića i Josipa Broza.

 

R. Horvat