U iznimno ugodnom okolišu restorana "Staklo", u Počitelju, smještenom ispod kamene litice na lijevoj obali Neretve, na kojoj tadašnji vladar Humske zemlje Herceg Stjepan Kosača, uz svesrdnu pomoć ugarsko-hrvatskog kralja Matijaša Korvina i Dubrovčana, još u 15. stoljeću, dade izgraditi velebnu utvrdu, odrzana je u utorak na večer tradicionalna pjesnička manifestacija 'Rijek iz kamena''.


Kao što povijesni izvori kazuju, Počitelj se prvi put spominje daleke 1444. a građen je s nakanom zaustavljanja, ili usporavanja, najezdi osmanske vojske, iz pravca Bosne, prema Dubrovniku i obali Jadrana. Međutim, kao što znamo, kršćanski branitelji utvrde Počitelj izdrzavali su nalete osmanlijske vojske sve do 19. ruja 1471. kada je ova utvrda u dolini Neretve pala pod osmanlijsku vlast, nakon čega je i njezina prvotno zamišljena uloga bila iz temelja promijenjena.

Ovu uvodnu napomenu o drevnom Počitelju, i njegovoj ulozi, napominjemo s razlogom, jer su, kako doznajemo, određeni sarajevski mediji danima opsjedali organizatore, raspitujući se hoće li na ovoj knjizevnoj večeri nastupiti bošnjački i srpski knjizevnici, dajući tako ovom kulturnom događaju, sasvim nepotrebno, i političke konotacije.

Međutim, organizatore to nije omelo da ljubiteljima poezije iz Čapljine i okolnih mjesta pruze prigodu uzivanja u stihovima dvadesetak hrvatskih knjizevnika iz BiH i Republike Hrvatske, a sve to s pogledom na srednjovjekovne Hercegove zidine drevnog Počitelja.

Okupljenima se, u ime općinskog načelnika Čapljine dr. Smiljana Vidića, na samom početku obratio zeljko Bonić, pročelnik odjela za društvene djelatnosti Općine Čapljina, koji se posebno zahvalio vrijednom čapljinskom knjizevniku  Ljubi Krmeku, idejnom začetniku i glavnom organizatoru ove već tradicionalne knjizevne manifetacije.


Svojim stihovima, u ovoj su prigodi, pozornost publike zaokupili: Tomislav Marijan Bilosnić, Pajo Kanizaj, Enerika Bijač, Stjepan Šešelj, Bozidar Brezinščak Bagola, Ruzica Soldo, Ante Tadomir Nadić Šutra, Tina Ključe, Fabijan Lovrić, Jasenka Pozega Sremac, Miljenko Stojić, Lidija Pavlović Grgić, Pero Pavlović, Stipan Grcić, Tina Laco, Srećko Marijanović, Vladimir Šenjuga, te troje domaćih pjesnika Ljubo Krmek, Jozo Jakiša i Dušana Musa.


Uz standardni hrvatski knjizevni jezik, čula se u utorak na večer u Počitelju i Marulićeva starohrvatska čakavština, ali i duh Zagorja koji su donijeli  Pajo Kanizaj i Bozidar Brezinščak Bagola. Nazočni su s osobitim oduševljenjem primili aforizme Paje Kanizaja, kojima je zabavljao nazočne. Osobito burnim pljeskom gledatelji su nagradili Kanizajev aforitam: ''U zivotu i u vinu odavno nađoh pravac - crven, bijel, plav, i crveno, bijelo i plavac!''

Uz recitale, bila je ovo i večer klapske pjesme, za što se pobrinula mještovita klapa ''Signum'' iz Čapljine, koju su nazočni burno pozdravili zbog uspješnih nastupa i osvojenih priznanja na ovogodišnjim festivalima klapske pjesme u Omišu i Perastu.


Program je na osobito dopadljiv način vodila Tina Laco, mlada glumica, knjizevnica i profesorica sa Sveučilišta u Mostaru.

Počitelj smo napustili pozdravljajući se sa Tomislavom Marijanom Bilosnićem, Pajom Kanizajem,Stjepanom Šešeljem, Bozidarom Brezinščakom Bagolom i drugima, te naravno vrijednim domaćinom Ljubom Krmekom, uz pozdrav: Do viđenja u Počitelju 2013.!

 

M.B.