Spomendanom na zrtve svih totalitarnih rezima Hrvatska će se u četvrtak, 22. kolovoza, drugu godinu zaredom pridruziti zemljama koje slijede takvu preporuku Europskog parlamenta u svrhu zajedničkog suočavanja s poviješću, a time i u svrhu pomirbe te izgradnje ujedinjene Europe, javlja HRT.Dan sjećanja na zrtve totalitarizama koji su obiljezili 20. stoljeće izabran je zbog njegove snazne simbolike, jer su 23. kolovoza 1939. tadašnja nacistička Njemačka i staljinistički Sovjetski Savez potpisali sporazum Molotov-Ribbentrop, javni pakt o nenapadanju, ali tajni o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi.

Otkrivanje, ocjenjivanje, prihvaćanje odgovornosti i trazenje oprosta za sve zločine totalitarnih rezima put je prema pomirbi i sprečavanju ponavljanja pogrešaka iz prošlosti. Također je put promicanja demokracije, poštovanja ljudskih prava i pravne drzave u dijelovima svijeta gdje te vrijednosti trebaju zazivjeti, rekao je prije godinu dana tadašnji predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

Europski parlament izglasovao je 2009. rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu te pozvao parlamente i vlade svih drzava članica Europske unije, drzava kandidatkinja i zemalja povezanih s EU-om da tu rezoluciju prihvate i provedu.

Odlukom Hrvatskog sabora iz lipnja 2011. godine, 23. kolovoza obiljezava se kao spomendan, Europski dan sjećanja na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima.

Totalitarizmi su u EU-u prošlost, rekao je Buzek uoči lanjskog dana sjećanja, no upozorio je na jačanje i radikaliziranje ekstremističkih glasova usporedo s produbljenjem gospodarske i financijske krize. Poljuljan je i drugi stup europske integracije - sloboda kretanja ljudi - što također upućuje na porast nesnošljivosti.

Neela Winkelmann iz Instituta za proučavanje totalitarnih rezima u Pragu zagovara uspostavu međunarodnih sudova koji bi sudili zločine autoritarnih rezima počinjene u istočnoj Europi. Pravda još nije zadovoljena... staljinizam još nije prošlost. Brojne osobe koje su bile dio totalitarnih rezima još obavljaju vazne funkcije u društvu, kazala je Winkelmann prije godinu dana.

U Hrvatskoj je prvu počast zrtvama komunizma odalo Društvo za obiljezavanje grobišta zrtava komunizma iz Međimurja 2010., blagoslovom grobnice i polaganjem posmrtnih ostataka zrtava ekshumiranih godinu dana prije, kada su slučajno otkriveni pri rekonstrukciji nasipa kod rijeke Drave, tvrdi HRT.


R.H.