U povodu obiljezavanja Europskog dana sjećanja na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima u Širokom Brijegu je odrzana sjednica Povjerenstva za obiljezavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg (POUG).


„Građani Širokog Brijega na svojoj kozi su u ne tako davnoj prošlosti osjetili „snagu“ totalitarnog rezima. Odajemo počast svim zrtvama totalitarnih i autoritarnih rezima, ali istovremeno osuđujemo počinitelje brojnih zločina koji nazalost ovdje kod nas u Širokom Brijegu još uvijek nisu procesuirani i kaznjeni“, izjavio je predsjednik POUG-a Pero Kozul.

>>Blanka Matković: Zločini postrojba VIII. Dalmatinskoga korpusa NOVJ-a u Hercegovini početkom 1945. (III. dio)

Prihvaćen je prijedlog člana Povjerenstva fra Miljenka Stojića da se već slijedeće godine Europski dan sjećanja na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima, kao i Dan hrvatskih mučenika na Udbini (obiljezava se prve subote nakon 23. kolovoza) obiljezi prigodnim programom.

Na sjednici je analiziran, krajem prošlog mjeseca, organizirani program pokopa zrtava II. svjetskog rata i poraća 42 ekshumirane zrtve na području Općine Široki Brijeg i ocijenjen je visokom ocjenom. Još jednom su upućene riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli da se dostojanstveno pokopaju posmrtni ostatci 42 zrtve komunističkog rezima, a upućena je i zahvala medijima koji su pratili ovaj događaj.

>>Široki Brijeg: Zapaljena hrvatska baklja pomirbe i istine

Općina Široki Brijeg još uvijek trazi oko 2.300 svojih građana koji su nestali tijekom II. svjetskog rata i poraća, te na Bleiburgu i Kriznom putu. Stoga je Općinsko vijeće Širokog Brijega 7. veljače proglasilo Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk.


D. Martinović