Hrvatska kulturna zajednica Troplet, sa sjedištem u Mostaru, obratila se javnosti u povodu Europskog dana sjećanja na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima.


Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Parlamentarna skupština Vijeća Europe je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. proglasila 23. kolovoza za „Europski dan sjećanja na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima“ (nacizma, fašizma i komunizma).

U završnom dijelu Rezolucije pozvani su parlamenti i vlade svih drzava članica EU, drzava kandidatkinja za EU kao i zemalja povezanih s Europskom unijom, na usvajanje i provedbu te Rezolucije.

Također, drzave imaju obvezu provesti Rezoluciju br. 1096 o "Mjerama za demontiranje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih rezima“ od 27. lipnja 1996., te Rezolucije 1481 o „Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih rezima“ od 25. siječnja 2006. godine.

Potaknuti Europskim danom sjećanja na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima (23 kolovoza) upozoravamo BH i međunarodnu javnost, a na poseban način BH institucije, političke stranke i osobe iz javnog i političkog zivota, na neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje sasvim suprotno od onoga što spomenute Rezolucije (koje su obvezujuće i za BiH) zahtijevaju.

Ne mogu se provoditi dvostruki standardi, jedno deklarativno prihvaćati za vanjski svijet a sasvim drugo provoditi u praksi, ukoliko drzava zeli biti demokratska, respektirana od svojih građana i vanjskog svijeta i teziti priključenju EU.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih (mozda i jedina) europska zemlja koja nije ništa konkretno poduzela u cilju ispunjavanja obveza iz spomenutih rezolucija. I dok su zločini koje su učinili nacisti, fašisti i njihovi suradnici detaljno istrazeni, a počinitelji kaznjeni (a to je često iskorišteno i za obračun s političkim i ideološkim neistomišljenicima i suparnicima, pri čemu su stradali i nevini), nikada se nije jasno distanciralo od teških kršenja ljudskih prava i zločina komunističkog rezima. Nikada se nisu jasno osudili zločini i počinitelji kako to zahtijevaju rezolucije Vijeća Europe.

Stoga, trazimo od institucija BiH, političkih stranaka i osoba iz javnog i političkog zivota da se pokrene inicijativa kako bi parlamenti na razini entiteta i BiH donijeli propise kojima će:

- Usvojiti rezolucije koje su u potpunosti u skladu s Rezolucijom Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih rezima (engl. Resolution 1481 (2006) Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes) od 25. siječnja 2006. godine.

- Proglasiti 23. kolovoza „Europskim danom sjećanja na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima“, koji će se na odgovarajući način obiljezavati i u BiH.

- Omogućiti otkrivanje istine o komunističkim zločinima koji su dugo bili prikrivani (kad je čak bilo zabranjeno i spominjanje istih) kako bi se podigla svjesnost o tim povijesnim zbivanjima, te napraviti jasnu razliku između antifašističke borbe i zločina počinjenih u ime klase i ideologije.

- Omogućiti cjelovito i objektivno istrazivanje zločina, utvrditi povijesne činjenice i na temelju njih spriječiti mrznju i osvetu, te ponuditi pomirenje i oprost kako bi se izbjegli zločini u budućnosti.

- Omogućiti identificiranje svih prikrivenih grobišta i mjesta stradanja, obiljezavanje primjerenim spomen-obiljezjima, utvrditi identitet zrtava i izvršiti savjesno popisivanje istih kao i iskazivanje pijeteta prema zrtvama i sućuti i razumijevanja za patnje prezivjelih i obitelji zrtava. Svaka osoba, za zivota pa i nakon smrti, ima pravo na ljudsko dostojanstvo i grob.

- U skladu s međunarodnim i domaćim pravom po kome ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i zločin genocida ne zastarijevaju, poduzeti propisane mjere protiv svih onih koji su na temelju idolatrije klase, nacije i rase poticali, zapovijedali i činili zločine protiv zivota, slobode i dostojanstva zrtava.

Nadamo se i vjerujemo da će sve nabrojano pomoći u suočavanju s nepravdama i zločinima totalitarnih rezima, otklanjaju budućih nesporazuma i sukoba, te trajnoj izgradnji razumijevanja, pomirenja i mira. Potrebno je oprostiti drugima, ali i zasluziti oproštaj drugih", stoji u priopćenju Hrvatske kulturna zajednice Troplet.

 

M.J.