Hrvatska stranka prava (HSP) dr. Ante Starčević ocijenila je danas kako vladajuća koalicija nije ispunila obećanje o aktivnijem obiljezavanju Europskog dana sjećanja na zrtve totalitarnih i autoritarnih rezima, 23. kolovoza.


U priopćenju HSP-a dr. Ante Starčevića ističe se kako je aktualna vlast odrzala svoje obećanje da će ukinuti pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu, prenosi Hina.

'zalosti činjenica da su u slučaju negiranja i zanemarivanja najvećeg stratišta hrvatskog naroda bili ekspeditivni, a nisu takvu dosljednost iskazali u drugom obećanju koje su putem saborskog Predsjedništva dali još u travnju ove godine', stoji u priopćenju te stranke.

Podsjeća se kako su vladajući tada obećali da će ubuduće aktivnije obiljezavati Europski dan sjećanja na zrtve totalitarnih i autoritarnih rezima, koji se u Europi obiljezava svake godine 23. kolovoza, te su upravo to naveli kao jedan od razloga degradiranja Bleiburga kao mjesta gdje će se odavati počast zrtvama totalitarnih i autoritarnih rezima.

'Prema prikupljenim, standardno nekoordiniranim, izjavama čelnika vladajuće Kukuriku koalicije da se iščitati kako Sabor nije pripremio nikakav sluzbeni program u povodu Europskog dana sjećanja na zrtve totalitarnih i autoritarnih rezima. Proizlazi kako vladajući ne planiraju ni na koji način obiljeziti taj dan te ovim putem zelimo podsjetiti širu hrvatsku javnost da je o tim zaključcima novinare tada izvijestio osobno predsjednik Sabora Boris Šprem', stoji u priopćenju.

Glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, Pero Ćorić, navodi kako njihova stranka nije iznenađena takvim razvojem događaja jer, kako dodaje, 'drzavu, u kojoj se 93 posto građana izjašnjava kao katolici, vode jedan agnostik i dva ateista'.

HSP dr. Ante Starčevića pozvao je vladajuću koaliciju da zajedno s njima otkriju sva stratišta bivšega jugokomunističkog rezima, da sve bezimene zrtve dobiju svoje ime i prezime, da budu dostojno ekshumirane i pokopane, a nalogodavci i izvršiteji takvih zločina otkriveni i pravedno suđeni.


R.H.